За пореден път след изборите, произвели се преди повече от две седмици: Бойко Борисов хем обяви какви некадърници са от "Продължаваме промяната", хем, че без партията му ГЕРБ и ПП стабилно правителство не може да има. А такова трябва да се състави, за да се... оправят щетите от управлението "Петков".

В дълъг монолог пред партийния актив, предаван на живо, Борисов обяви ръководните постове на ГЕРБ в новия парламент, в т.ч. че бившият кадър на Слави Трифонов  Росица Кирова пак ще бъде предложена за зам.-председател (освен Росен Желязков за председател). Попита има ли коментари, защото бил готов за дискусия и когато предизвестено такива не се появиха, реши да сподели, както сам се изрази, някои мисли.

И сподели (пак предизвестено) в колко лошо финансово състояние се намира държавата: "отговорността е на Асен Василев (бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета "Петков", съпредседател на ПП), той знае какво е финансовото състояние", "лихвата (по кредитите) вече е 5,65%, това е катастрофа, колеги, това е на голяма скорост да летиш към нанадолнището"; "дългова спирала, рецесия", "15 милиарда дълг за догодина, 18,7 инфлация само на книга - хората усещат над 50%", и тя няма нищо общо с войната; "от 1,7 на 0,1 намали БНБ прогнозата за растежа", "106% да хвръкне дефицита нагоре, 106,5% над Маастрихските критерии"; "5 милиарда, две магистрали "Хемус" ще платиме на банкерите в лихви", и т.н.

А заключението: без правителство на националното съгласие нищо не може да се случи. "В името на държавата сме готови на всякакви компромиси".

Въпреки че първоначално Борисов посочи, че макар и лишено от смисъл, партията му ще предложи правителство на малцинството - заради избирателите си, после се коригира:

"Отричайки възможността за какъвто и да е диалог, дори среща между контактните групи, няма смисъл да се говори за първи, втори или трети мандат. Не е честно да се губи време ние да предлагаме правителство на малцинството, което няма да бъде подкрепено. След това втората партия да прави, което, видно, също няма да бъде подкрепено. После да чакаме на трета партия".

А третият мандат, без първите две партии, няма как да доведе до стабилно правителство, заяви още. И в същото време разкритикува бившия си и финансов, и здравен министър, който се ползва с името на бюджетаря на републиката с над 30 написани бюджета в живота си - Кирил Ананиев, който обяви сутринта по БНТ, че ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, в т.ч. на ПП, ако програмата му съвпада с приоритетите на партията на Борисов.

"На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат.... По-добре си мерете приказките, че след това става какафония" - заяви в типичния си стил Борисов, макар по същество да обяви същото като Ананиев,.

"Това беше един от малкото случаи, в които ви послушах и се наложихте над мен да го свалим това правителство", посочи още, представяйки поискания от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета "Петков" като чуждо решение.

Обаче после обяви, че са го свалили Слави Трифонов, Гроздан Караджов (ИТН), "Джемкорп". И понеже медиите били обслужвали само ПП, хората не били разбрали напълно какво са сътворили от бившето управление за шест месеца и затова само преместили ГЕРБ напред (т.е. първа политическа сила).

И после разпореди на депутатите си - да искат "да се приеме закон, който да удължи действието на този бюджет".

"Вкарвайки нов бюджет, отсега ви казвам, че ние ще искаме 30% увеличение на пенсиите. Щом си играем кой как най-може да чупи. И минимум 30% на доходите. От къде ще дойдат тези пари? От където Асен Василев ще ги вземе", предвиди надпреварата по популизъм в парламента Борисов, визирайки, че от ПП твърдят, че пари има, стига да се спрат корупционните течове.

"Хората ни казаха съберете се, не правете коалиции, направете нещо по идеи", тълкува гласът народен Борисов.

А после определи ПП като популисти екстремисти. "Корнелия Нинова не може да хване ръка от него. Тя каквото каже са го умножили по две, а ние трябва да го умножим по три"

"Отивайте да изгладите дрешките, всички са вперили очи във вас. Докажете, че съединението прави силата", разпореди Борисов и аха да сложи край на изложението сил когато заговори каква съдебна реформа предлага ГЕРБ. Но край сложи операторът зад камерата на "живото".