Украйна все още се нуждае от българско оръжие - гаубици, миномети, ракетни системи, обяви украинският посланик у нас Виталий Москаленко. Той е изпратил нота до външното ни министерство, а засега му е отговорила само вицепремиерката Корнелия Нинова - която, очаквано, директно го отряза. Но и той не знае какво точно става с ремонтите на украински танкове, единствения наш ангажимент към Украйна.

Множество украинци бяха разочаровани и от хаотичните действия на българското правителство и много от тях се завръщат у дома. Калоян Константинов от "КлинКлин" проследи лично пътя им обратно към Киев и как се подготвят всички - от най-малките до най-големите - с това да живеят под бомбен обстрел. 

Междувременно руските заплахи срещу нас продължават - този път от шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, възмутен от това, че не сме допуснали Сергей Лавров да прелети през нашето въздушно пространство за посещение в Сърбия. Руският чиновник ни обяви за "страхливи" и заплаши с руските междуконтинентални балистични ракети "Сармат" нас, румънците, черногорците и... шведите. Последните не са пречили на Лавров, но пък искат вече да са в НАТО.

На българските управляващи им предстои друга тежка задача - актуализацията на бюджета, проектът на който бе публикуван от Министерството на финансите днес. Той ще е по-скоро антикризисен, отколкото реформиращ, призна министърът и вицепремиер Асен Василев. Предстои дългата процедура по обсъждане - на тристранка и в Народното събрание на всички четения.

Главният прокурор Иван Гешев отново показва амбиции за политиката и се изявява като законодател - прокуратурата внесе 49 пункта за промени в Наказателния кодекс в НС, като сред тях изпъква предложение престъпленията от омраза срещу ЛГБТ хората да намерят своето изрично място в НК. Това се случва 12 дни преди годишния София Прайд. Главният прокурор се срещна с представители на общността още миналата година, след атака над ЛГБТ център.