Извършителят, запалил входната врата на Културен дом "Иван Михайлов" в Битоля, Северна Македония, е заловен. Това съобщи македонският вътрешен министър Оливер Спасовски във Фейсбук.

Арестуваният е популярен македонски певец - Ламбе Алабаковски.

"Работихме денонощно, за да открием извършителя, взети бяха предвид всички доказателства, а след официалните разговори през изминалите дни, снощи, с разпореждане на съда беше извършен обиск на две използвани от Л.А. (34 г.) локации в Битоля, където са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е задържано", казва Спасовски.

Алабаковски е признал за престъплението, допълва министърът.

"За пореден път показахме, че единствената сила, която има всяка правова държава, е властта да унищожава престъпността. И в този сегмент няма "извинете", няма защитени лица - всички са равни пред закона и всеки, който е сгрешил - трябва да носи отговорност!", допълва Спасовски.

Алабаковски наскоро се завръща от САЩ със семейството си. Певецът е сред най-популярните в поп-средите в западната ни съседка и след дни има участие в концерт.

Премиерът Кирил Петков моментално благодари на властите в Северна Македония за "ефективните действия" и залавянето на подпалвача в максимално кратък срок.

"Категорично няма да се поддаваме на провокации, които имат за цел да саботират отношенията със съседите ни", казва още министър-председателят ни.