В Мариупол, опустошеният югоизточен украински пристанищен град, който сега е под руска окупация, страховете се изместиха от безмилостните бомбардировки към влошаващите се санитарни условия: отпадъчни води, проникващи в питейната вода и страх от избухване на холера, предава Си Ен Ен.

В понеделник един от местните градски служители в изгнание каза, че руските власти, които сега контролират Мариупол, обмислят налагането на карантина в града, където разлагащи се трупове и боклук замърсяват питейната вода, излагайки останалите жители на риск от холера и други болести.

„Има разговори за карантина. Градът се затваря тихо“, каза съветникът на кмета Петро Андрюшченко, надежден източник на информация от жителите, останали в града.

„Градът наистина се превърна в място с трупове навсякъде“, каза Андрюшченко по националната телевизия. „Те са натрупани. Окупаторите не могат да се справят с погребването им дори в масови гробове. Няма достатъчно капацитет дори за това.”

Си Ен Ен отбелязна, че не е могла независимо да провери твърденията на Андрюшченко.

Световната здравна организация (СЗО) вдигна тревога за потенциалното избухване на холера в Мариупол и предварително достави ваксини в Днепър, но не е ясно как ще стигнат до жителите. Холерата, инфекция, която причинява остра диария, е свързана с недостатъчен достъп до чиста вода и убива десетки хиляди хора по света всяка година, според СЗО.

Д-р Дорит Ницан, директорът на СЗО по спешни случаи в Европа , който посети Украйна миналия месец, каза, че хигиенната ситуация в Мариупол е огромна опасност.

„Получихме информация, че всъщност по улиците има блата и канализационната и питейната вода се смесват“, каза д-р Ницан на 17 май в столицата Киев.

Андрюшченко каза, че е "трудно да се предаде" колко мрачна е станала ситуацията в Мариупол, като естествените водоизточници в града намаляват с настъпването на топлите месеци и руските евакуации спират напълно.

„Можете да влезете в града с разрешение за пребиваване в Мариупол. Но това е еднопосочен билет, защото не можете да тръгнете", каза той. "От всички възможни сценарии за борба с епидемията, според нас, Русия избра, както винаги, най-циничния - просто да затвори хората в града и да остави всичко, както е: Който оцелее, оцелее.”

Заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов, който също не е в Мариупол, каза във вторник, че смята, че около 150 000 души остават в града от населението преди инвазията от повече от 400 000, с още 30 000 до 40 000 в околните предградия.