Русия скоро ще анексира украинската Херсонска област така, както анексира Крим, казва висш представител на кремълската администрация, цитиран от Би Би Си.

“Включването на Херсонска област в Руската федерация ще бъде пълно, подобно на това на Крим”, твърди Сергей Кириенко, първият зам.-началник на администрацията на Владимир Путин в доклад, разпространен от руския депутат Игор Кастюкевич.

Херсонска област, която граничи на юг с Крим, беше една от първите попаднали в голямата си част под руски контрол след началото на войната на 24 февруари т.г.

Кириенко казва още, че издаването на руски паспорти ще започне много скоро в Херсон и че такива документи за самоличност ще получат всички, които желаят.

Още от падането на Херсон в началото на март се говори за референдум за присъединяване на областта към Русия, припомня Би Би Си.

Херсон има стратегическо значение за Русия, защото е част от сухопътна ивица, която свързва сепаратистките анклави в Донбас с Крим. Оттук минава и жизненоважен канал, който снабдява полуострова с вода.