„Самият факт, че отново съм тук, те вече взеха да свикват. И това не е добре.“

Това заяви пред български журналисти президентът Румен Радев при пристигането си за участие в Европейския съвет.

По принцип страната ни е представлявана на такива форуми от премиера си. В момента обаче имаме служебно правителство. И именно затова в Брюксел е държавният глава.

„Крайно време е да намерим изход от тази политическа криза, в която се намираме в момента. Силно се надявам разумът да вземе връх и нашите народни представители най-сетне да вземат да конституират Народното събрание. Това означава да се обединят поне около неговия председател, за да може то да почне да функционира. Да се формират парламентарните групи, да започнат консултации, защото в момента и това не можем да направим“, коментира Радев.

По думите му в момента НС се занимава изцяло с вътрешни проблеми вече втори ден. И е учудващо, че още в началото му вместо да даде резултат, то започва с конституционна криза.

„Важен е продуктът. Това означава да бъде приет бюджет, подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да дойдем да си искаме оттук траншовете. И най-важното - да проведем реформи, които липсват от години“, допълни президентът.

Той бе помолен да коментира въпроса на лидера на БСП Корнелия Нинова не се ли върви към единолична власт.

„Ще го коментирам така: лидерите на политическите партии, особено парламентарно представените, трябва да поемат най-сетне своята отговорност, да привлекат българските граждани към урните, за да имат по-сериозно представителство и да не се стига дотук“, отговори Радев.