Носителят на „Оскар“ Кевин Спейси беше оправдан по обвиненията за сексуален тормоз, отправени от актьора Антъни Рап в края на 2017 г.

Делата срещу Спейси са сред случаите, които предизвикаха движението #MeToo в Холивуд.

Разказите на Рап през Buzzfeed News отпушиха поредицата от атаки срещу Кевин Спейси, описващи звездата от сериала "Къща от карти" като сексуален хищник с хомосексуална ориентация, възползвал се от млади мъже, опитващи се да пробият в кинобизнеса.

Антъни Рап искаше обезщетение от 40 милиона долара от Спейси, защото той „го е травмирал емоционално и психически с невербална покана за секс.“

В показанията си пред съда 50-годишният днес Рап заяви, че белязалата го случка се е разиграла през 1986 г., когато Антъни е само на 14 г. Пред съдебните заседатели той се описа като обещаващ млад актьор, който е поканен от близък свой приятел - актьора Джон Бароуман, на театър с набиращия по това време популярност 26-годишен Кевин Спейси.

В същата година Спейси е звездата на бродуейския мюзикъл "Дългият път на деня към нощта" и Рап се е надявал, че ще получи някои насоки при срещата с по-опитния си колега.

След края на постановката обаче Спейси не е бил в настроение за творчески разговори и поканил двамата мъже в дома си.

По думите на Рап на прага Кевин Спейси го взел на ръце и го "носил като булка до спалнята", хвърлил го на леглото, легнал върху него и притиснал пениса му с бедрото си. Рап си спомня, че това положение силно го изплашило, заради което избягал от стаята, а на вратата Кевин Спейси му задал въпроса: "Наистина ли искаш да си тръгнеш?"

Пред съдебните заседатели Кевин Спейси разказа, че свидетелствата на Рап са верни само до частта с гледането на театрална постановка, останалата поредица от събития, представяща го като педофил, никога не се е случвала.

В показанията си Спейси посочва, че след театъра той, Рап и Бароуман са отишли на бар, а след това актьорът ги е поканил в дома си, за да се запознаят с неговото куче. Човекът, когото Спейси е искал да впечатли обаче, не е бил Антъни Рап, а Джон Бароуман.

Спейси заявява, че по онова време дори не е предполагал, че 14-годишният Антъни ще обърне внимание на флирта между двамата мъже.

Кевин Спейски сподели и че двамата с Джон Бароуман са имали "своя игрив момент в леглото", но Антъни Рап в нито един момент не е ставал свидетел на техните интимни закачки.

С показания пред съда се включи и намесеният актьор Джон Бароуман, който потвърди казаното от Спейси.

Изслушвайки свидетелствата по делото, заседателите прецениха, че Антъни Рап не е представил достатъчно доказателства, с които да потвърди обвиненията си и отхвърлиха иска му за обезщетение от 40 милиона долара.

Спейси се разплака, когато чу решението на съда.

С това съдебната сага за него не приключва. В Лондон срещу Спейси има заведени пет дела за сексуален тормоз от различни мъже. Тяхното гледане предстои.