"Според мене ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото, докато чакаме да излезе анализ или докато парламентът проведе обществен дебат".

Такова мнение изрази днес финансовият министър Асен Василев по време на дебатите за отлагане на действието на техническия план за въвеждане на еврото, докато не бъдат представени анализи за ползите и вредите. Такова предложение дойде миналата седмица от "Има такъв народ". Днес решението бе оставено за другата седмица, когато трябва да бъде създаден по-изпипан проект.

"Причината е проста – това, което поне към Министерство на финансите идва и от страна на БНБ, и от страна на всички банкови институции, както и от страна на институциите в държавната администрация, е, че на тях им трябва време за подготовка. Тази подготовка и как тя да се случва е описана в оперативния план. Ако ние след 6 месеца решим, че искаме да приемем еврото на 1 януари 2024 г., но не сме стартирали оперативните дейности, просто няма да имаме възможност да го приемем", обясни тезата си днес Василев. 

Припомняме, че се очаква МФ, БАН и БНБ скоро да представят такъв анализ, той вече е почти готов. Необяснимо е обаче желанието да се спрат техническите задачи по приемането през това време. Дори целият план да бъде приет и одобрен, това не означава влизане в еврозоната от първи януари на 2024 година. 

Днес Василев подчерта, че приемането на еврото у нас е стратегически приоритет, заявен и приет от Народното събрание още при процеса по присъединяване към ЕС. 

"Той е залегнал в международния договор, който България е подписала като част от това да стане страна членка на ЕС. Там е ясно записано, че България ще приеме евровалутата и се ангажира с това."

Политическите трусове и влиянието им върху процеса, коментира и управителят на БНБ Димитър Радев. Той предупреди, че от динамиката на политическите събития у нас зависи дали България ще влезе в еврозоната в индикативния срок от януари 2024 година.

"Целият процес на присъединяване към еврозоната в много голяма степен е функция на политическия процес. Ние имаме сериозна промяна в този процес от вчера. За това много е важно как този процес ще се развие оттук нататък. Това може да ускори или да забави въвеждането на еврото в България", каза Димитър Радев.

Необходимо е приемането на 100 законодателни текста, включително и Закон за приемането на еврото. Заради динамиката на политическите събития миналата година обаче, процесът е много забавен и сега трябва да се случи в рамките на 18 месеца, добави той.

"Аз не искам да бъда саркастичен или критичен, но ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние вече сме в бюджетната процедура за следващата година. Говоря за Централната банка и предполагам, че същото, доколкото имам информация, а аз имам такава информация, важи и за търговските банки", заяви гуверньорът Димитър Радев.