Покрай три дни "родилни мъки" по избор на председател на новото Народно събрание, то вече се оказа задръстено със законопроекти.

Партиите очаквано се впускат в дейност покрай усещането за предстоящи поредни избори. Такъв подобен парламент бе 45-ият, белязан с около 80 внесени изменения в закони или чисто нови написани такива за изключително кратко врене. Към момента 48-ото може да се похвали с цели 28 проекта и то като се има предвид, че до вчера, когато най-сетне бе избран председател (Вежди Рашидов), то изобщо не можеше да работи.

Така на дневен ред са социални закони, антикорупционният закон, закони, свързани с рецидивистите по пътя и разбира се - връщането на масовото използване на хартиената бюлетина като способ за гласуване.

Както Клуб Z писа, първи бяха от "Демократична България". Както се зарече преди първото заседание на НС, дясната коалиция внесе проект на решение за даване на военна помощ за Украйна и за модернизация на армията. Те са и най-продуктивни откъм готови проекти.

От ДБ предлагат изменение в закона за здравето, в този за електронното управление, в Търговския закон, допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, на закона за трудовата миграция, в закона за защита на конкуренцията, изменение в НПК, в закона за енергетиката, в ЗУТ, в закона за движение по пътищата, в закона за обществените поръчки, както и нов законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения и законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства предлагат и от ГЕРБ. Оттам искат изменения и в Наказателния кодекс.

От "Продължаваме промяната" са внесли отново законопроект за противодействие на корупцията. Оттам също предлагат изменения в Търговския закон.

Верни на себе си от левицата предлагат изменения в Кодекса за социално осигуряване, в Кодекса на труда, в закона за семейните помощи за деца, разбира се - на Изборния кодекс, в закона за предучилищното и училищното образование.

От "Възраждане" пак предлагат закон за българското гражданство, невидял бял свят в миналия парламент, както и в НПК, закона за енергетиката, също така и пак в Изборния кодекс (непрокаран миналия път).

Към момента проекти нямат ДПС и партията на Стефан Янев, която три дни се въздържаше от каквато и да е било парламентарна дейност, в т.ч. да гласува председател.

В деловодството, както се зарече, че ще направи Румен Радев, са внесени и проектите за модернизация на армията за 6,6 милиарда лева, в това число този за придобиването на още 8 изтребителя F-16.