Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова днес да бъде създадена контактна група за приемането на бюджета за догодина и поиска за целта съдействието на президента Румен Радев и служебното правителство, предаде БНТ .

"Изборите минаха, но е много вероятно да се зададат нови. Тук искам да направите контактна група и с президента Радев, и със служебното правителство, защото един проектобюджет в такава обстановка неразчетен и незастанали ясно и служебното правителство зад него, както Бойко Василев каза снощи в "Панорама" - ще стане сватбарски бюджет. И вместо да решаваме проблеми, ние ще гасим пожара с бензин, ако се вкара популистки бюджет наново", каза той.

Със сегашните си финансови показатели България не може да влезе в еврозоната, добави Борисов.

"Все още политически Европа ни желае в еврозоната, но ние трябва да демонстрираме чрез бюджета, че ще овладеем инфлацията, ще овладеем дефицита и ще можем да рефинансираме до момента дълга", заяви той.

Борисов разкритикува остро сегашното финансово състояние на държавата и призова за диалогичност.

"Надявам се без нападки парламентарните групи да въвлекат в решаването на проблемите тези, които ги създадоха", заяви той.

От ГЕРБ-СДС ще внесат 7 антикризисни мерки в Народното събрание. Те включват компенсация на бизнеса за цената на тока, забрана за либерализация на битовите абонати на пазара на тока, намаление с 1 лв. на цената на горивата за литър, провеждането на открита процедура за дългосрочен договор за доставка на газ.

Нито една от тези мерки не е свързана с харчене на държавни пари, коментира Делян Добрев от ГЕРБ.