Да кажем "Не" на удвояването на дълга и увеличаването на дефицита, които служебното правителство предлага с бюджета за догодина, без да си направи труда да ореже разходите.

За това призова тази сутрин икономистът и депутат от "Демократична България" Мартин Димитров в ефира на Нова тв.

Както Клуб Z писа, финансовата министърка на Румен Радев - Росица Велкова представи основните параметри по предложението на кабинета за бюджет 2023, като там са записани шокиращите близо 16 милиарда лева нов дълг, 6,6 на сто дефицит, 1,6% ръст, увеличаване на капиталовите разходи с над 3 милиарда.

"Най-важната антикризисна мярка е да не допуснем голям дефицит догодина, за какъвто вече говори служебният министър на финансите.

За съжаление, това правителство като цяло... Те обичат да разказват някакви големи кризисни сценарии - помните за газа какво говореха, как нямаше да е готова и връзката с Гърция навреме, като и двете неща не станаха - не се оказаха верни. Сега, за съжаление, отварят вратата за сериозен бюджетен дефицит, което е проблем - заяви Димитров. -

6,6% - това е огромен дефицит, който ще постави под въпрос стабилността на публичните финанси. А за да се плащат пенсии и заплати в бюджетната сфера, дефицитът трябва да бъде около 3%", смята още той.

"Не можем да допуснем да си удвоим дълга за три години, както ни предлага служебното правителство. На това трябва да кажем "Не", защото е много рисков сценарий.

Видяхме как фалира Гърция пред очите ни - като се принудиха да си намаляват доходите и пенсиите години след това. Това ни предлага служебното правителство, което не си прави труда да намалява дефицита, по никакъв начин", допълни икономистът от ДБ.

А какви са вариантите? 

Според Димитров дефицитът трябва да бъде намален на около 3% и "в никакъв случай не трябва да се повишават данъците - в никакъв случай, на никаква цена - така че догодина да продължи растежът на икономиката."

"Като продължи да расте икономиката, оттам вече могат да растат и заплатите, и пенсиите. Говоря за догодина.

Ще се спази Швейцарското правило - 12% напълно разумно; инфлацията догодина се очертава да бъде доста по-ниска.

Голяма част от света навлиза в рецесия, което означава спад на икономиката - това ще свали цените на много стоки, включително инфлацията ще спадне. Тоест, при 12% растеж на пенсиите по Швейцарското правило, това ще бъде поне два пъти над инфлацията", изчисли той.

Можем ли да кажем директно - да не се очаква 20 на сто повишение на заплатите в бюджетната сфера, попита водещият.

"Зависи от това реформите, които започнаха, докъде стигнаха.

Помните ли, че трябваше да се прецени от хората, навършили пенсионна възраст, кои да останат и кои да бъгат окончателно пенсионирани. Ако дадена бюджетна сфера тази реформа си я е направила докрай, тя ще има освободени бройки и ще може така да преструктурира разходите си, че да има по-голямо увеличение", контрира икономистът.

Той обаче не се ангажира с това - трябва ли минималната работна заплата (710 лева) да скочи с новия бюджет. 

"Нека това увеличение да бъде обвързано с производителността на труда. Дайте да спрем това раздаване, в което някакви хора казват: "Днеска да увеличим еди кои си параметри" Това започва да става опасно."

Мартин Димитров посочи и че трябва да се видят резервите в бюджета за намаляване на разходите - да се реже от неефективни разходи, да се придвижват само най-важните капиталови разходи.

Да не строим магистрали ли - веднага попитаха водещите. 

И получиха в остговор:

"Ами вижте, няма да ги строим по начина, по който от ГЕРБ го правеха - с инхаус - хем си дал огромни пари, хем няма магистрала."

Той препоръча още да се изготвят много добре фокусирани компенсации за тока, газа и парното през следващата година - за уязвимите групи, социално бедните, като всички, в т.ч. тези, които се отопляват на дърва и въглища, да получат еднаква помощ.