Президентът Румен Радев кани ГЕРБ-СДС в сряда на консултации за съставяне на правителство. Държавният глава уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имал да свърши много работа.

"Очаквам партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и дейността му", коментира президентът.

Той уточни, че дали е оптимист за съставяне на правителство ще отговори след консултациите с партиите.

Създаването на кабинет на малцинството зависело около какви приоритети и принципи ще се обединят политическите сили. Според Радев създаването на такъв тип правителство в България е изключително трудно.

"Машинното гласуване изигра огромна роля за премахване на недействителните бюлетини и допринесе за ограничаване на корпоративни и купения вот", смята Румен Радев.

Според него ако се върне хартиените бюлетини това означава драстично увеличаване на недействителния вот и многократно поправени изборни книжа и протоколи.

Относно предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна Радев коментира, че това увеличава риска от въвличането на България във войната.

"Призовавам към разум и отговорност, предоставянето ще задълбочи дефицита от способностите на българската армия за дълъг период от време, в което се влошава средата за сигурност", поясни президентът.

Той очерта няколко важни приоритети около бюджета за 2023 година - да няма намаляване на социални плащания, заплати и пенсии, да не се допусне увеличаване на бюджетния дефицит и да не се допусне разглеждането на бюджета да се превърне в тържище за предизборно наддаване. Според Радев е необходимо ефективно взаимодействие между правителството и Народното събрание.

"Българската парламентарна политическа система върви към криза, като начинът да се излезе от нея е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма - това в момента означава сформиране на комисии и разглеждане приоритетно на бюджета", каза още президентът.