Украинските евреи са се обърнали с призив към Израел да окаже военнотехническа помощ на Киев срещу агресията на Русия, пише Укринформ днес.

Израел има ефективни противовъздушни системи, които го пазят от ракетния обстрел от палестински терористични групировки и от проиранската Хизбула. Но той отказва да ги сподели с Украйна, защото не иска да влошава отношенията си с Русия, доколкото в съседна Сирия е значително присъствието на руския съюзник и главен регионален противник на еврейската държава - Иран.

Макар и да не доставя на Украйна свои тежки оръжия, Израел е споделил с Киев разузнавателна информация,  която помага в противодействието на използваните от руските сили ирански дронове, съобщи по-рано "Ню Йорк таймс".

„Евреите в Украйна страдат от боевете, окупацията и военните престъпления на руската армия, точно както целият украински народ, от който са органична част", са казва в обръщението на украинските евреи към президента, правителството и парламента на Израел. Десетки хиляди евреи бяха принудени да напуснат, стотици загинаха. Огромното мнозинство от тях са цивилни, които са били застигнати от руски ракети, бомби и снаряди в собствените си домове, на път за работа, по време на евакуация".

"Обектите на еврейската обществена инфраструктура са унищожени и повредени в цялата страна - паметници на Холокоста, гробища, синагоги ... Синагогите не само в зоната на бойните действия пострадаха от ракетни атаки (както в Харков и Мариупол), но и в градове, разположени на десетки и стотици километри от фронтовата линия, като Запорожие и Чортков в района на Тернопол в западната част на страната, “, се казва още в документа.

В него се подчертава, че Русия подлага на систематичен обстрел и бомбардировки граждански обекти, след като не успява да постигне целите си на бойното поле. Украинските евреи изтъкват, че целият свободен свят оказва икономическа, финансова и военна помощ на Украйна.

Украинските еврейски общини декларират, че са наясно със „съображенията за сигурност, които отговорните лидери на вашата страна са принудени да следват“, но „опитът да не се ядоса Русия не е по-различен от опита да се успокоят терористите. И Украйна, и Израел са наясно с опасностите от подобен курс на действие".