Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отрече твърденията, че партията е лява. Пред бТВ той заяви, че тези обвинения биха били верни, ако от формацията настояват за голям бюджетен дефицит.

"Дефицитът ще бъде в рамките на изискванията за еврозоната. Бюджетът в момента е на излишък, това не е лява политика. Не искаме да се вдигат данъците. Единственото е средствата да се харчат прозрачно. Да не се харчат през декември набързо през строителни компании", каза Петков.

Той допълни, че се страхува, че ще има "пържола" за пътищарите и строителните компании.

Преди дни другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че служебното правителство подготвя "една много постна пица за пенсионерите и една много сочна пържола за строителните фирми и военнопромишления комплекс".

"Разбра се, че съществуващият бюджет ще го удължат. Приходите са повече от очакванията, разходите са по-малко от очакванията. По-добър баланс. Очакват се големи капиталови разходи през декември. Най-вероятно към строителните компании. Не искахме така да завърши годината", каза Петков.

Според него е възможно хипотетичният бюджет догодина да е с дефицит 2,5%, а не 6%. При това в него ще бъде заложен икономическият растеж, прогнозиран от МВФ.

"Само растежът да е този, който каза МВФ, и да заложите капиталови разходи като тази година", обясни Петков.

И допълни:

"Плашиха ни за газа, за тока, сега ни плашат за бюджета. Това е несъстоятелно".

Според Петков би имало пари за увеличение на минималната заплата и на пенсиите.

"Бих призовал президента да не бяга от отговорност и да се внесе бюджет", каза още Петков.

Той заяви, че "Продължаваме промяната" ще бъде "много силна опозиция на хартиената бюлетина".

"Всички наши коалиционни партньори на промяната трябва да се разграничат от хартиената бюлетина. Не можем да разрешим България да се върне назад. Ние ще бъдем много силна опозиция на хартиената бюлетина. Тази последователност надявам се, че хората ще я оценят в по-дългосрочен план", каза Петков.

"Хартиената бюлетина е вододел", обясни още той по повод думи на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че Петков се опитал да търгува подкрепата на ПП за шеф на НС срещу отказ на соцпартията от хартията.

"Моят призив към БСП и днес е да преосмисли позициите си", каза още съпредседателят на ПП. Петков обаче добави, че от партията му са подкрепили и без условията, за каквито говори Нинова, кандидата на БСП Кристиан Вигенин. 

"Ще е пореден провал да върнем миналото с хартиената бюлетина", каза още Петков.