Руският президент Владимир Путин става все по-зависим от най-войнствената част на руския политически елит и ще му бъде все по-трудно да удовлетворява претенциите ѝ, пише в днешния си анализ американският Институт за изследване на войната (ISW).

Като представители на тази влиятелна част на политическата класа в Русия, т.нар. "силоваци", той назовава поименно чеченския лидер Рамзан Кадиров и собственикът на Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин.

Това са хора от най-близкото обкръжение на Путин, притежават значителна власт и направляват бойни действия в Украйна. Путин е зависим от тях, защото техните бойци носят важна част от тежестта на "специалната операция" в Украйна. На руския президент ще му бъде все по-трудно да изпълнява желанията им, защото те стават все по-драстични.

Кадиров продължава с критиките си към начина, по който се води войната. Той смята, че масираният ракетен обстрел, на който новото руско командване в Украйна подложи тази страна, е "слаб отговор" на освобождаването от страна на украинските сили на територии, които Москва анексира. 

Според Кадиров Русия сега трябва "да изтрие от лицета на земята украински градове" в отговор на украинското контранастъпление.

Според анализаторите от ISW критиките на Кадиров изваждат на повърхността грешката на Путин да присъедини украински територии за чиито граници възниква объркване при настъплението на украинските сили.

Като друг пример за прякото противопоставяне на руските "силоваци" на Путин ISW дава вчерашната публикация във "Вашингтон пост", според която Пригожин остро е крититувал министерството на отбраната в частен разговор с руския президент. Самият Пригожин отрича да е имал такъв разговор пред американския вестник. 

Според ISW Пригожин, известен още като "готвача на Путин" "заема уникално положение, което му позволява да жъне плодовете на зависимостта на Путин от силите на ЧВК "Вагнер", без да носи формална отговорност за което и да е направление на боевете или на територията на Украйна и имайки при това значително влияние в информационното пространство".

Пригожин се стреми към "монополизацията на руското държавно информационно прострарство", пише институтът, а освен това "готвачът на Путин" контролира канали в комуникационната мрежа на Телеграм, чрез които се стреми да изгражда положителен образ на вагнеровците, макар те да не постигат особен напредък в опита си за настъпление в района на Бахмут в Източна Украйна.

В днешния си анализ ISW обръща внимание и на масовата евакуация на население от Херсон от страна на назначените от Русия окупационни власти. Според института това може да не е временна мярка, а да е планово разселване на украинци в Русия, което безуславно нарушава нормите на международното право.