Твърдата управляваща коалиция в 43-тото Народно събрание се състои от две партии - ГЕРБ и ДПС. Това е мръсната тайна на този парламент - Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ са смокиновото листо на тази срамна коалиция.

Това заяви в интервю за БГНЕС независимият депутат Велизар Енчев.

Според Велизар Енчев ДПС е резервното пето колело на Четворната коалиция, сформирана от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Според него сме свидетели на парламент на подменения вот, тъй като всяка една от политическите сили в управлението е излъгала своите избиратели.

Борисов излъга със своите клетви, че няма да управлява с по-малко от 100 депутати, Меглена Кунева пък излъга, че няма да управлява с партията на криминалния преход ГЕРБ. Патриотичният фронт също никога не е казвал, че ще се коалира с ГЕРБ и останалите партии в коалицията, казва напусналия патриотите народен представител.

Според него "в Реформаторския блок няма нищо реформаторско, в Патриотичния фронт - нищо патриотично, а АБВ пък са забравили азбучни истини от политическия морал".

Все пак хората на бившия президент Георги Първанов били най-откровени, тъй като "те поне не са крили тесните си връзки с Борисов".

АБВ е политически проект на ГЕРБ, казва още Енчев.

Отцепникът коментира в интервюто, че прикритата, но реална коалиция между ГЕРБ и ДПС има много сериозен мотив за своето създаване - вероятно е договорена подкрепа от ДПС за президентската кандидатура на Бойко Борисов, а освен това от външнополитическата точка ГЕРБ печели, защото може да говори за позитивно отношение на малцинствата към себе си.

Енчев развива и тезата, че въпреки големите противоречия, този парламент има ресурс да издържи дори пълния си мандат.

Противоречията между политическите сили са толкова големи, че до известна степен се привличат, тъй като си дават сметка, че при нови извънредни избори най-вероятно няма да влязат два субекта - АБВ и ПФ. Възможността от електорален провал държи тази коалиция, коментира Енчев.

Според него ГЕРБ също едва ли си прави илюзии, че при нови избори ще има повече от 80 народни представители.