Позициите, които Румен Радев през ден изразява по отношение на Украйна - т.е. никаква военна помощ за нападнатата страна, че такава би ни вкарала във война, че който подкрепя Киев за НАТО е войнолюбец и прочее, станаха повод за престрелка между него и поканената на "Дондуков" 2 за консултации за съставяне на правителство като мандатоносител - ГЕРБ.   

Партията на Бойко Борисов и президентът изглежда бяха заровили томахавките по време на кабинета "Петков", но ги размахаха отново днес, след като темата бе повдигната от бившия министър на външните работи и кандидат на ГЕРБ за премиер в минали мандати - Даниел Митов. 

"Сега ние ще трябва да измием този срам", започна Митов, припомняйки как миналия парламент не можа да събере смелост за изпращане на военна помощ и визирайки внесените в сегашния проекти за даване на такава.

По думите му страната трябва бързо да определи каква заместваща техника иска в замяна, както и кога и как може да се получи тя от страна на евроатлантическите ни партньори. Посочи още, че трябва и спешно да изпратим посланик в НАТО (Драгомир Заков бе отзован, за да стане военен министър в миналия кабинет, б.р.), след което се обърна към Радев с думите:

"Много добре знаете какво се случва, България не стои добре в рамките на НАТО и в момента не се въприема като силен член на евроатлантическата общност".

Радев обаче не се съгласи.

"Аз не знам какви са ви вашите наблюдения, че България се възприема като слаб член на НАТО", започна той.

И се мотивира с тезата, че това, че нямаме посланик, а функциите му се поемат от заместник, не било съществен проблем. Чакал редовно правителство, за да подпише указ за нов титуляр, който то предложи.

"Дали сме слаб или силен член зависи от нашите способности. За тези 10 години, когато вашата партия управляваше, какво внесохте в тази армия, че да изнасяте сега", хвърли камък в градината на ГЕРБ президентът

И продължи, че се надявал, че от ГЕРБ знаят какви са формите на придобиване на заместваща техника, времевите параметри, особеностите, какво правят другите държави, докъде са стигнали.

"Ако ще отваряме тази тема - добре. Ще направим ретроспекция и ще ви отговорим публично. Все пак се закупиха бойни самолети, ще бъдат закупени още. Но като си говорим защо България е възприемана като слаб член в момента: през институциите си България дава много често разнопосочни сигнали какво е отношението на българската държава за войната в Украйна - че даването на помощ ще ни вкара във войната. Помагайки на жертвите на агресия, ти да се смяташ за част от военните действия..., доколкото знам никоя друга държава не е обявила война на Русия", обяви същинският проблем Митов в отговор.

Радев обаче пак взе думата

"Да не удължаваме много тази дискусия, но да ви кажа: понеже ходя на съмитите на НАТО, понеже се срещам с всички европейски лидери, сега и на съветите (на ЕС) - никъде не съм срещнал упрек че България е ненадежден член. Никъде няма документ, изискване, че трябва да даде оръжие. Напротив - оценява се тежкото наследство - че нямаме способности. Поговорката "сливи за смет не е реална" за България. Няма "давам си старото оръжие и получавам ново".

"Наясно сме и няма да взимаме необмислени или несъгласувани с Министерство на отбраната решения", не остана длъжен Митов. Но и Радев продължи да изброява, натъртвайки "нямаме, нямаме, нямаме" - самолети, кораби, машините за пехотата, разузнавателни системи и т.н.

"Нямаме ги. Нищо от това нямаме. Да минем на друга тема", опита да сложи точка.

Не това поиска да направи обаче председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която, докато Митов и Радев спореха, е поискала справка за направеното за армията в трите мандата на ГЕРБ. И на свой ред изброи: платени хеликоптери Кугър и Спартан, ремонтите на Су и МиГ, капиталови раходи за милиарди.

"Да кажете че над 5,2 милиарда в трите бюджета по време на управление на кабинетите 1, 2 и 3 е нищо и е тотално неглижиране на българската армия, не е коректно", обърна се тя към Радев.

Иначе теми на консултацията бяха бюджетът за 2023 г., като вчера служебната финансова министърка Росица Велкова изненадващо обяви, че кабинетът няма да внесе такъв, енергетиката, планът за възстановяване. След срещата Десислава Атанасова отказа да сподели какво се е говорило в закритата за медиите част. Посочи само, че Радев не е определил дата за връчване на първия мандат. Председателката на ПГ на ГЕРБ не отговори директно на въпроса готова ли е партията да предложи кабинет на малцинството. 

"Все още има възможности за някакви разговори по определени приоритети", посочи тя. "Има още време, очакваме останалите парламентарни групи да помислят отново за възможностите", допълни.