Оттеглянето на министрите на "Има такъв народ" от Слави Трифонов разтърси управляващата коалиция. Как обаче избирателите оценяват този ход? Отговор дава експресно социологическо проучване на "Алфа рисърч", направено за предаването "Референдум" на БНТ, което ще се излъчи тази вечер. Най-големият дял се полага на тези, които смятат акта на Трифонов за изнудване.

Според данните 32,6 на сто изцяло одобряват действието на лидера на ИТН, като посочват, че трябва да се сложи край на това управление.

28,7% са посочили, че частично одобряват - има проблем, но трябва да се постигне компромис за продължаване живота на кабинета.

Както стана ясно, най-големият дял - 38,3% - са изцяло срещу неочаквания ход. Това е опит за изнудване и дестабилизация.

Най-силна подкрепа има решението на Трифонов сред продължаващите да подкрепят ИТН – 88% "за" срещу 12% "против", отчитат още социолозите.

По около 40 на сто от избирателите на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" също са на мнение, че е необходимо да се сложи край на сегашното правителство.

Привържениците на останалите три управляващи партии са негативно настроени към развалянето на коалицията, но в различна степен – 47% от симпатизантите на "Демократична България", 60 на сто от тези на БСП и 79% от сегашните поддръжници на "Продължаваме промяната", показват още данните на "Алфа рисърч".