Русия репетира днес нанасяне на масиран ядрен удар с учения на стратегическите си ядрени сили, които обяви по-рано, предаде ТАСС.

Демонстрацията идва на фона на неуспехи на конвенционалните руски сили в Украйна и продължаващо успешно украинско контранастъпление, а също  - и при нарастваща международна изолация на Москва.

"Другарю върховен главнокомандващ, в съответствие с плана за подготовка на Въоръжените сили на Руската федерация под ваше ръководство се провежда тренировка по управление на Въоръженити сили на Руската федерация, в хода на която ще бъдат отработени задачи за нанасяне на масиран ядрен удар от стратегическите ядрени сили в отговор на ядрен удар на противника", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, докладвайки на президента Владимир Путин, който лично наблюдаваше ученията от ситуационния център в Кремъл.

Съобщение в уебсайта на Кремъл уточнява, че по полигона Кура в Камчатка са изстреляни междуконтинентални балистични ракети "Ярс" от изпитателния космодрум в Плесецк и балистични ракети "Синева" от акваторията на Баренцово море. В учението участват още стратегически бомбардировачи Ту-95МС, които са изпълнили пускове на крилати ракети с въздушно базиране. 

Русия не спира да твърди, без да представи конкретни доказателства, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба", отбелязват днес световните агенции. Става дума за конвенционална бомба, която обаче съдържа радиоактивен материал и при детонацията може да предизвика радиоактивно заразяване, без да има другите поразяващи фактори на ядреното оръжие.

Украйна и западнигте ѝ съюзници отхвърлят тези твърдения като пропагандни и абсурдни. Те изразяват тревога, че Москва ги използва като претекст за допълнително изостряне на конфликта в Украйна.

Кремъл заяви днес, че активно ще продължи да настоява пред международната общност да обърне внимание на руските опасения, че Украйна може би има намерение да взриви мръсна бомба, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Москва иска да предизвика активен отговор от международната общност, каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл също така заяви, че евентуална размяна на затворници със САЩ за освобождаването на американската баскетболистка Бритни Грайнър трябва да бъде договорена дискретно.

Песков за Грайнър, анексираните територии и новия британски премиер

Песков отказа да коментира вчерашното решение на съд в Москва, отхвърлил обжалването на Грайнър, която излежава 9-годишна присъда в Русия по обвинения в трафик на наркотици.

Кремъл заяви, че Москва може да прехвърли на руски компании активите в четирите украински региона, анексирани от Русия миналия месец. Според Песков е очевидно, че "изоставените активи не могат да стоят неактивни" и правителството ще се заеме с въпроса.

Украйна, нейните западни съюзници и огромното мнозинство от страните в Общото събрание на ООН осъдиха обявената от Русия анексия като незаконна, отбелязва Ройтерс.

Кремъл каза също така, че руският президент Владимир Путин не е поздравил новия британски премиер Риши Сунак за избирането му на поста, посочва ТАСС.

"В момента Великобритания спада към категорията на неприятелските страни, затова не беше изпратена (поздравителна) телеграма", заяви Песков.