Бившият шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов, който вчера не се яви на заседанието на антикорупционната комисия в парламента заради изтекъл аудиозапис и твърдения от страна на сегашния директор на БАБХ, че е правил опит да го подкупи, днес "изгря" в национален ефир - по БНТ. За да обяви, че... нищо не може да каже.

Моллов участва в предаването "Още от деня", като разговорът бе на практика мъчителен. Водещата не можа да изкопчи почти никаква информация, тъй като Моллов се позова на досъдебното производство, което бе образувано от прокуратурата. Следователно - не можел да разкаже нищо.

Както е известно, става въпрос за скандала с ГКПП "Капитан Андреево", който се завихри, след като държавата реши да отстрани частната фирма, провеждаща фитосанитарния контрол и да изземе функциите й. Въпросната фирма се свързва с небезизвестния бизнесмен Христофорос Аманатидис - Таки, който се споменава и в изтеклия аудиозапис. Зам.-министър бе поставен под охрана, двама деппутати също се оплакаха, че са заплашвани, а шефът на БАБХ Христо Даскалов потвърди автентичността на записа - идентифицира Пламен Моллов, който, по думите му му е предложил подкуп да не закача фирмата на границата.

"Аз не съм се крил", обяви днес бившият шеф на агенцията. Имал бил лични причини да не се яви вчера в парламента, като днес обяснил това на председателя на комисията и от понеделник нататък бил на разположение. Не можа обаче да посочи и пред депутатите ли ще се позове на следствената тайна. Но от думите му се разбра - по-скоро да. 

"Професионалният разговор си мисля, че ще е по-удачен, но в комисията по земеделие, защото там са специалистите", предложи се за разговор по въпросите на храните Моллов.

Все пак потвърди. Имал е среща с Даскалов. Но тя, по думите му, била защото искал да му предложи обучение на служителите на БАБХ. Говорили били за широк кръг от професионални теми. Даскалов пък му се оплакал колко бил натоварен, а Моллов отвърнал, четова го чакало оттук насетне - работата била отговорна? Разговор за фирмата на границата обаче нямало, твърди той.

- Предложихте ли подкуп на Христо Даскалов? - попита директно водещата. На което Моллов отвърна, че искал всичко да сподели, но вече имало досъдебно производство.

Бе попитан и за Таки, споменат в записа.

- Не знам какво трябва да ви отговоря...

- А записът слушахте ли го?

- Не съм го слушал целия..., продължи в този дух разговорът.

"Ако някой нещо твърди, това още не означава, че е истина", каза само ректорът на хранително-вкусовия университет.

Според него обаче държавността никога не е изчезвала от границата, че да си я връща държавата (както бе обявено). "Там контролът минава през митници, граничен контрол - инспекторът носи пробата на лабораторията, тя само проверява.
Защо се бърза с разрушаването на един работещ модел?", защити "модела" той.

Дали държавата е на печалба не можело да се каже още. Но Моллов не вярвал на числата по медиите (държавата твърди, че печели по 5000 лв. на час откакто се е заела изцяло с контрола, б.р.)