Русия блокира износа на зърно от Украйна, предаде Укринформ, цитирайки пресслужбата на Министерството на инфраструктурата на Украйна.

"Поради факта, че към 30 октомври украинската страна няма разрешение от Съвместния координационен център за преминаване през безопасния коридор и извършване на проверки, 218 кораба са фактически блокирани на сегашните си позиции", се казва в доклада.

Уточнява се, че сред тези кораби 95 са натоварени и вече са напуснали украинските пристанища. Те чакат проверка, за да бъдат изпратени до крайния потребител. 101 празни чакат проверка на влизане в украинските пристанища. 22 са натоварени чакат да напуснат украинските пристанища.

В съобщението се подчертава, че изпълнението на „Инициативата за безопасно транспортиране на зърно и селскостопански продукти през украинските пристанища“ има изключително хуманитарен характер и Украйна, като страна по инициативата, не е нарушила нито една от нейните точки.

Посочва се и че украинската страна не е спряла движението на стоки през „зърнения коридор“, въпреки руските военни атаки срещу пристанището и енергийната инфраструктура. 

"В същото време отбелязваме, че реалната блокада на "зърнения коридор" от Руската федерация започна през септември. Това се изрази в изкуствено забавяне и намаляване на броя на проверките, което доведе до създаването на опашка от 176 кораба с 2,1 милиона селскостопански продукти на борда. Така става очевидно намерението на Русия да провокира масов глад в нуждаещите се страни от Африка и Азия, както и да създаде остър недостиг на храна в целия свят".

В съобщението още се казва, че от пускането на първия кораб на вода са изнесени повече от 9 милиона тона зърно, от които над 5 милиона тона - за страни от Африка и Азия. Така в рамките на Световната продоволствена програма под егидата на ООН 190 000 тона украинска пшеница били изпратени в страни, чието население е под заплаха от гладна смърт.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова световната общност да не позволява на Русия да блокира "зърнения коридор", който гарантира продоволствената сигурност на милиони хора.

Турция се опитва да съживи преговорите между Москва и Киев

Турският министър на отбраната Хулуси Акар преговаря с представители на Москва и Киев за възобновяването на сделката за износ на зърно от украински пристанища. Това става ясно от разпространено днес съобщение на турското министерство на отбраната, цитирано от Анадолската агенция и БТА.

В разговорите се напомня за важността на продължаването на инициативата за зърното, която има положително въздействие върху света и показва, че всички кризи могат да бъдат решени чрез добра воля и диалог. Освен това е важно да се избягват всякакви провокации, които биха могли да окажат негативно въздействие върху по-нататъшното функциониране на (зърнения) механизъм, се подчертава в изявлението.

В съобщението се посочва също така, че кораби с продоволствия няма да напускат пристанищата на Украйна, тъй като Русия прекрати участието в зърненото споразумение.

Руският персонал на Съвместния координационен център (СКЦ) в момента е в СКЦ. Уточнява се също така, че днес и утре ще продължи проверката на корабите, натоварени със зърно, които чакат край Босфора.

Москва обяви вчера, че замразява участието си в това споразумение след атака с дронове срещу руския Черноморски флот, базиран в Севастополския залив, край окупирания полуостров Крим.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. ООН и Русия подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който световната организация се ангажира да съдейства за осигуряване на безпрепятствен достъп на руски торове и други продукти до световните пазари. Друг документ утвърди механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Въз основа на споразумение между Русия, Турция, Украйна и ООН беше създаден СКЦ, който трябва да осигури проверката на корабите със зърно, както и да възпрепятства провокациите и да предотврати контрабандата на оръжие. 

В днешното изявлението на турското министерство на отбраната се посочва, че в резултат на работата на СКЦ 9,3 милиона тона зърно са изпратени от украинските пристанища до нуждаещите се страни.