Тристранният съвет за сътрудничество към НС, включващ правителство, работодатели и синдикати, не успя да приеме днес проекта за т.нар. удължаващ закон за бюджета, който трябва да уреди действието на текстовете от 2022 г. и през следващата. Причината - синдикатите отказват да приемат бюджет, в който няма увеличени разходи за по-високи доходи, компенсиращи инфлацията. 

Работодателските организации са на обратното становище. Те подкрепиха т.нар. "удължителен закон", тъй като чрез него се запазват всички социални плащания в настоящия им размер и "не се раздува допълнително дефицитът".

Прекомерното увеличаване на дефицита отдалечава страната ни от влизането в еврозоната през 2024 г., предупредиха работодателите. Те обаче настояха за по-сериозна подкрепа за бизнеса заради високите цени на енергоносителите, съобщи БНР. 

В отговор министърът на финансите Росица Велкова обяви, че кабинетът подготвя законодателни текстове:

"Правителството подготвя проект на закон за въвеждане на регламента, така, че да се определят приходите, които ще бъдат администрирани във Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, и програмите за подпомагане и за подкрепа на бизнеса за високите цени на енергоносителите и не считам, че подкрепата би била негативна спрямо сега действащата".

Няма служебно правителство, което е подготвило изцяло нов бюджет за следващата година, а при миналогодишната актуализация се създадоха "съществени отклонения", подчерта още министър Велкова и гарантира, че с т.нар. "удължителен закон" се гарантират всички плащания от хазната.

"Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране по реален размер по фактура за отопление на училищата и детските градини, за осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени или неотложни разходи, ако се появят ситуации, които изискват такива спешни решения", добави финансовият министър.

Тристранният съвет е консултативен орган, като решенията му не влияят пряко върху бюджетния процес.

По закон, бюджетът, или в случая "удължителният закон", трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на октомври, което означава, че преди това трябва да бъде одобрен и от правителството.