Първи международен турнир по европейска историческа фехтовка събра десетки бойци от цял свят в София миналия уикенд уикенд. Организиран от три български клуба, Sofia CrossSwords 2022 бе посетен от фехтовачи от 14 клуба в 8 държави.

Двудневният турнир в растящия по популярност боен спорт с исторически корени бе в две дисциплини - едноръчен меч и дълъг меч (за две ръце), като 38 фехтовачи се срещнаха в общо 225 мача, през тежки групи и вълнуващи финални боеве.

Историческата фехтовка, позната в англоезичния свят със съкращението HEMA (Historical European Martial Arts, или "исторически европейски бойни изкуства") се занимава с популярните в миналото оръжия - основно мечове, но и щитове, копия, алебарди, саби и прочие.

От около три десетилетия групи по цял свят възстановяват бойните изкуства на Средновековна и Ренесансова Европа с помощта на запазени ръкописни и печатни документи. По последни данни в момента над 50 000 души по света практикуват HEMA и всяка година броят им се увеличава.

Българският турнир Sofia CrossSwords 2022 е дело на "Историческа фехтовка - Ангел Чернаев", "Фехтшуле София" от столицата, и "Клуб за историческа фехтовка - Стара Загора". Гости съдии от "Терца" в съседна Сърбия също взеха участие в събитието.

Фехтовачи от България, Румъния, Сърбия, Унгария, Турция, Полша, Финландия и Кипър се включиха в двете дисциплини. Медалистите са:

Дълъг меч:

  • Злато - Миро Лахтела (Финландия)
  • Сребро - Бенце Бенедек (Унгария)
  • Бронз - Борислав Кръстев (България)

Едноръчен меч:

  • Злато - Миро Лахтела (Финландия)
  • Сребро - Георги Димитров (България)
  • Бронз - Панчо Бешков (България)

"Топлата и приветлива атмосфера, създадена от фехтовачите и организаторите, сама по себе си осмисли пътуването. Макар форматът да беше непознат за мен, всичко бе добре обяснено. Определено планирам да дойда отново", коментира Лахтела след състезанието.

Той е шампион на световно ниво, 21-ви в света в дълъг меч и 2-ри в едноръчен меч, като преди седмици взе златен медал и в отворения турнир в Осло, едно от най-елитните състезание по историческа фехтовка в света.