Съдебното минало на показно разстреляния в София строителен предприемач Митко Дамянов (48 г.) коренно се различава от изнесеното от медиите за него. Това установи проверка на Клуб Z, след като в пространството се появи, че десетки граждани са „изгорели“ от него с жилища „на зелено“, имал е необслужвани кредити, банкови запори и пр.

Срещу Дамянов е имало всичко на всичко 3 жалби в последните години, отговориха ни от Софийската районна прокуратура (СРП).  Най-старата е от 2010 г. и очаквано, ако се има предвид изписаното за строителния предприемач, е била по чл. 209 от НК – за измама. Само по нея е било образувно досъдебно производство, но то е прекратено още от държавното обвинение. С думи прости – прокурорът не е намерил основания да повдигне обвинение и да внесе делото в съда.

Други две жалби срещу Дамянов са подадени през 2013 г., най-вероятно пак от измамени граждани. Последното обаче не можаха да ни потвърдят от СРП, защото по тях въобще не са образувани досъдебни производства и в този случай не могат да дават такива данни.  По двата сигнала прокурорите са преценили, че тъжителите могат да преследват ответника само по частен път, а не е извършил криминално деяние. 

Справка в Софийския районен съд (СРС) също показа, че Дамянов не е съден за престъпления от общ характер. Той единствено е бил свидетел по дело от 2012 г. срещу Божидар Ангелов. Ангелов е един от съдружниците му във фирмите "Ю Ем Би Груп"АД и "Крами-КМ" ООД. Именно срещу тези фирми, според медийни дописки, над 60 измамени клиенти са се оплакали през 2011 г. до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, че са завлечени с недостроени жилища.

Велчев е разпределил сигналите по компетенция на Софийската районна прокуратура, т.е. - или написаното в медиите не отговаря на истината, или става въпрос за изредените вече 2 жалби от 2012 г., или Дамянов се е разбрал с клиентите си по някакъв начин.

Делото срещу съдружника на Дамянов – Борис Ангелов обаче е  по чл. 206 от НК за обсебване:

"Който противозаконно присвои чужда движима вещ, която владее или пази, се наказва за обсебване с лишаване от свобода от една до шест години."

Този член третира и случаите, когато някой се е разпоредил неправомерно с нещо, което е обременено със залог – т.е. банковите казуси. Делото обаче все още тече. 

Цели 9 граждански дела обаче са се водили срещу бизнесмена, показа още справката в СРС. Седем касаят т. нар. заповеди за изпълнение и сред ищците има такива като "Инвестбанк", ОББ и дори ЧЕЗ, т.е. - предприемачът е дължал пари дори и за ток. Две са искови, като по едното от 2012 г. още няма решение.

Както е известно, Дамянов и съпругата му Наталия бяха разстреляни показно в кв. "Витоша" в четвъртък вечерта.