Президентското вето върху Изборния кодекс бе окончателно преодоляно от депутатите.

След като сутринта бе отхвърлено в парламентарната комисия на Мая Манолова, която го изготви, следобед същата съдба го споходи и в пленарна зала. Със 138 гласа "за" на народните избраници от БСП, ДПС, "Атака" и тримата независими срещу 80 гласа "против" на ГЕРБ и нито един "въздържал се", парламентът утвърди варианта на новите изборни правила, който прие на 21 февруари.

Реално решаваща роля изиграха народните предствители от Атака и независимите, двама от които се причислиха към извънпарламентарната партия "България без цензура". Разбивка на гласуването показа, че отхвърлянето на ветото са подкрепили 81 депутати на левицата, 35 на ДПС, 19 атакисти и тримата независими.

Депутатите от ГЕРБ, които по време на заседанието на комисията отказаха да коментират ветото поради предопределеността на решението за преодоляването му, по традиция се изявиха в зала. Красимир Ципов подчерта, че новите изборни правила се избират два и половина месеца преди провеждането на евровота, с което Народното събрание не се е съобразило с препоръките на Венецианската комисия законът да се приеме поне половин година преди вота. Ципов заподозря управляващите и че ще назначат състава на новата Централна избирателна комисия за един ден, чисто формално. 

"Уважаеми дами и господа, вие няма да имате възможност да пренаредите листите", обърна се към избирателите в заключение Ципов.

Малко по-рано пък народният избраник обяви, че в партията му имали информация коя фирма управляващите ще изберат за разработването на софтуера за машинното гласуване и намекна за готвени грандиозни манипулации с вота. Други гербери споделиха, че компанията била близка до депутата от ДПС Делян Пеевски. Никой обаче не пожела да обяви името й, нито да представи някакви доказателства за твърденията си.

Машинното гласуване ще бъде въведено експериментално на вота за Европейски парламент през май, но резултатите от него няма да се отчитат. Постепенно ще навлезе от догодина с местните избори.

В зала се разпали и авторката на кодекса Мая Манолова. Тя попита къде е президентът и направи връзка между наложеното от него вето, искането за свикване на референдум по въпроси на изборното законодателство и интересите на опозицията.

"Търсят си чудодейна виагра, която да им вдигне резултатите. Търсят я чрез референдум. Резултатът от този референдум е последна грижа на тези, които го искат", обяви Манолова и уточни, че допитването до народа е в интерес само на ГЕРБ, а Плевнелиев слугувал на този интерес.

"Очевидно сбъркахте с ветото и че взехте страната на една партия и на ограничен брой като влияние неправителствени организации", обърна се зам.-шефката на НС към отсъстващия държавен глава, визирайки ГЕРБ и НПО-тата, с които медийни публикации обвързват Плевнелиев. На финала тя заговори и от името на народа: "Българските граждани няма да прощават безкрайно на българския президент".