Британското правителство заяви, че във връзка с войната в Украйна е санкционирало четирима руски магнати, развиващи своята дейност предимно в областта на производството на стомана и преработката на суровини, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред санкционираните са Александър Абрамов и Александър Фролов, които Великобритания описва като известни сътрудници на олигарха Роман Абрамович, който самият беше санкциониран по-рано тази година. Двамата са били набелязани заради участието си в добивния, транспортния и строителния сектор, заяви британското външно министерство.

Богатството на Абрамов възлиза на 4,1 милиарда лири (4,7 милиарда долара), а това на Фролов - на 1,7 милиарда лири. Фролов е бивш главен изпълнителен директор на компанията "Евраз", която също е санкционирана от Великобритания, тъй като е от "стратегическо значение за руското правителство".

Другите двама санкционирани за Айрат Шаимиев, чието богатство е оценявано на 902 милиона лири, и Алберт Шигабутдинов, оценяван на 977 милиона лири. Шигабутдинов контролира около 96 на сто от химическата и петролната индустрия в автономния руски регион Татарстан, включително и добива на петрол.

"Днес санкционираме още четирима олигарси, които разчитат на Путин за своите ръководни позиции и на свой ред финансират военната му машина", заяви външният министър Джеймс Клевърли. "Насочвайки се към тези лица, засилваме икономическия натиск върху Путин и ще продължим да го правим, докато Украйна надделее", допълва британското външно министерство.