"България скъсва с проруското си минало - подкрепя изпращането на военна помощ за Украйна".

Това е заглавието на кореспонденция на Блумбърг, отразяваща вчерашния вот в Народното събрание, чрез който официално бе одобрено изпращането на военна помощ на украинските защитници.

Така "бе сложен край на месеците съпротива от приятелски настроени към Русия партии и от президента на държавата", отбелязва Блумбърг.

В материала се припомня, че "балканската страна, която има тесни културни и икономически връзки с Русия, беше една от двете членки на НАТО и Европейския съюз, които не предоставиха оръжия на Украйна". Другата бе Унгария.

"Военната подкрепа беше възпрепятствана от политически катаклизми, тъй като България потенциално ще се изправи пред своите пети общи избори за по-малко от две години. Приятелски настроената към Москва Социалистическа партия, която беше част от управляваща коалиция и загуби властта през август, предупреди, че този ход може да въвлече България във войната на Русия в Украйна. Националистическа партия, обещаваща да изведе България от НАТО и ЕС, споделя нейната тревога."

В текста е цитирано изявление на Даниел Лорер, в което той уверява, че "оказвайки военна помощ на Украйна заедно с нашите партньори, ние ясно заявяваме, че България е достоен съюзник, на когото може да се разчита".

"Като производител на съветски картечници и боеприпаси, подобни на тези, използвани в Украйна, България изнася за други нации в региона, включително Румъния и Полша. Опозиционните партии обвиниха властите, че продават оръжие на Украйна през трети страни, докато официално предоставят само хуманитарна помощ", пише Блумбърг.

Агенцията посочва, че правителството ще разполага с един месец да предложи на парламента вида оборудване, което може да се предостави, без да се намалят драстично отбранителните способности на страната. Разговори ще бъдат водени с други членки на НАТО за осигуряване на по-модерно оборудване в замяна.

Цитирано е изказване на служебния военен министър Димитър Стоянов, който посочва, че на този етап България не може да предостави тежко въоръжение, защото първо страната ни трябва да подсигури собствената си отбрана.