Отнасях се със Зеленски като с мое дете, а в отговор той наложи санкции на Беларус.

Това обяви в реч президентът Александър Лукашенко.

"Не бива да се отправят към мен претенции. Видяхте моята позиция за Украйна, направих толкова много. И първият, който наложи санкции срещу нас, бе Киев. Володя Зеленски. Отнасях се с него като с мое дете, направих какво ли не, към Русия отправих молби. А те наложиха санкции срещу нас - защо?", попита диктаторът.

И веднага откри логичен отговор:

"Защото не са независими. Американците им възложиха нареждания чрез поляците и те започнаха да налагат санкции. Затвориха небето. Защо сега се обръщаш към мен и ми се обиждаш? Ние просто изпълняваме съюзническите си договорки с Русия".

Лукашенко увери, че не възнамерява да изпраща "нашата армия в Украйна, освен ако те не стъпят на територията ни с оръжия". Уточнението "наша армия" е важно, тъй като още на 24 февруари именно откъм Беларус навлязоха в Украйна руски войски, които неуспешно се опитаха да превземат Киев.

Обявеното на 10 октомври сформиране на беларуско-руски военни части предизвика загриженост сред Запада за предполагаемо повторно нахлуване от север, този път с активното участие на армията на Беларус. Засега обаче не се наблюдава застрашително струпване на войски по границата, което би предхождало една бъдеща инвазия.

"Моля, заповядвайте, ще ви лекуваме, ще ви носим на ръце, вие сте наши роднини. Но не идвайте с оръжие в ръка", призова Лукашенко.