Както руските, така и украинските сили днес са водили тежък артилерийски обстрел по противниковата страна, става ясно от съобщения от въоръжените сили на двете страни, цитирани от ДПА.

Киев твърди, че неговите сили са унищожили руски позиции в Луганска и Донецка области. Министерството на отбраната в Москва твърди, че "украински атаки" са били отблъснати в региона на Донецк, Луганск и Херсон, след като Украйна многократно се зарече, че ще си възвърне контрола над тези окупирани от Русия региони. Съобщенията от въоръжените сили, чиято достоверност няма как да бъде потвърдена, съдържат информация за стотици загинали от всяка страна.

В анексираната от Москва Херсонска област властите съобщиха за най-тежкия артилерийски обстрел от няколко дни. Украинските въоръжени сили се подготвят за решителна битка срещу руските части за контрола на областния център Херсон в Южна Украйна. Целта им е напълно да освободят този регион в южната част на страната, след като първоначално постигнаха успехи в своята офанзива там.

Украинска страна съобщи днес за руски обстрел срещу сгради на 3 предприятия в Запорожка област. Освободени  са 19 украински граничари, пленени по-рано през войната, съобщава УНИАН. От началото на октомври в рамките на 24 обмена на военнопленници само Украйна си е върнала 808 души, 107 от които само на 3 ноември.

От руска страна беше съобщено за нови обстрели срещу цивилни райони в окупираните части на Донбас, при които украинските сили използват  и американски ракети Хаймарс. Според ТАСС 15 артилерийски снаряда украинците са изстреляни по град Горловка, където са пострадали 2-ма души.

Руският президент Владимир Путин обяви в петък, че евакуацията на цивилни от Херсон се налага заради тежките боеве в района. По информация от окупационните власти десетки хиляди жители вече са избягали към окупирани от Русия територии.

Руските сили се готвят за изтеглянето от Херсон като са се отдали на плячкосване, разказва кореспондентът на "Гардиън". 

Украйна обвинява Москва, че отвлича местните хора. По някои оценки в оспорваните части на региона все още се намират 170 000 души, които не искат или не могат да го напуснат. По непотвърдена информация от руското министерство на отбраната около 5000 души се евакуират през река Днепър всеки ден с помощта на лодки и понтонен мост, съобщава БТА.