Германският канцлер Олаф Шолц посети тази седмица Пекин, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин и с китайския премиер Ли Къцян, пише БТА.

В Пекин Шолц обсъди с китайските лидери широк спектър от въпроси, сред които бяха конфликтът в Украйна и въздействието му върху глобалната стабилност, климатичните изменения, човешките права и отношенията между Германия и Китай.

"Заедно в глобалната отговорност", гласи заглавието на публикация в интернет страницата на германското правителство, посветена на срещата на Шолц с китайските ръководители. В публикацията е отбелязано, че Шолц е обсъдил със Си и с Ли въпроси от международен характер, въпроси, свързани с двустранните отношения и икономически въпроси. 

При внимателния прочит на тази публикация се добива по-ясна представа за германската интерпретация на срещата и за това какви според германското правителство са били ключовите ѝ пунктове. По-надолу са представени основните акценти от публикацията:

Във връзка с отношенията между Германия и Китай

Обърнато е специално внимание на думите на канцлера Шолц, че Германия и Китай искат да задълбочат сътрудничеството си, що се отнася до справянето с глобалните кризи. В публикацията германското правителство се фокусира също така върху изявлението на Шолц, че с оглед на големия брой глобални предизвикателства и кризи е изключително важно Берлин и Пекин да съхранят комуникацията помежду си.

Откроени са и думите на китайския премиер Ли Къцян, че отношенията между Китай и Германия се характеризират с откритост и честност и че между двете страни има добро и тясно сътрудничество, откакто преди 50 години са възстановили дипломатическите си отношения.

Обърнато е внимание и на факта, че китайският президент Си Цзинпин е приветствал усилията, положени от канцлера Шолц, за съхраняването на добрите отношения между Китай и Германия; германското правителство цитира също думите на китайския президент, че Германия и Китай трябва да продължат да поддържат помежду си отношения, базирани на взаимното уважение, да търсят общото помежду си въпреки съществуващите различия и да си сътрудничат в името на взаимната изгода.

Войната в Украйна

В рамките на визитата на Олаф Шолц в Пекин германският канцлер обсъди с китайските лидери и конфликта в Украйна.

Германското правителство обръща внимание на факта, че в Пекин Шолц отново отправи призив към Русия да сложи край на военните действия и да изтегли войските си от Украйна. Цитирани са и думите на канцлера, че гладът не бива да бъде използван като оръжие.

В правителствената публикация акцент е поставен и върху думите на Ли Къцян, че конфликтът в Украйна трябва да приключи възможно най-скоро, че не бива да бъде допускана по-нататъшна ескалация и че конфликтът вече е изложил на риск глобалната стабилност, снабдителните вериги и доставките на храни и енергия.

Съвместната борба с коронавирусната пандемия

В публикацията на германското правителство са поместени и изявленията, направени от Шолц в Пекин, във връзка с борбата срещу коронавирусната пандемия.

Цитирани са думите на канцлера, че Германия и Китай имат различни подходи в борбата си с вируса, но и че двете страни се наясно с отговорността си и по тази причина са се договорили тясно да си сътрудничат по този въпрос, като едно от измеренията на това сътрудничество ще е договореното по-тясно взаимодействие на германския институт за заразни болести "Роберт Кох" с китайската страна.   

Борбата с климатичните изменения и за съхраняване на биоразнообразието

В правителствената публикация е обърнато внимание на изявлението на Шолц, с което той оповестява, че се е договорил с китайските лидери да има диалог по въпросите, свързани с климатичните изменения и с опазването на биоразнообразието.

Изтъкната е готовността на Берлин и Пекин да работят заедно в името на ускоряването на подготвителната работа, предхождаща подписването на глобално споразумение за биоразнообразието. Цитирани са думите на китайския премиер Ли Къцян, че Китай и занапред ще е ангажиран с устойчивото глобално развитие, със свободната търговия и с мултилатерализма.

Икономическите отношения и човешките права

В германската публикация са поместени както думите, с които Шолц изразява задоволство от добрите икономически отношения между Германия и Китай, така и изявленията му, с които той изразява надежда, че ще бъдат елиминирани някои трудности, с които се сблъскват германски компании в Китай, като например проблемите с достъпа до китайския пазар и със закрилата на интелектуалната собственост.

Цитирани са и думите на канцлера, с които той изразява тревогата на германския бизнес, че в Китай съществува тенденция за подчиняване на икономическото сътрудничество на политически цели.

В германската правителствена публикация също така е обърнато  внимание и на факта, че в Пекин Олаф Шолц е обсъдил с китайските лидери въпроси, свързани с човешките права и в частност - със ситуацията в Синцзян-Уйгурския автономен район.