Американската администрация е убедена,че подкрепата на САЩ за Украйна ще продължи да бъде непоколебима и твърда и след междинните избори.

Това заяви в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел Карън Донфрид – помощник-секретар в бюрото по европейски и евразийски въпроси в Държавния департамент.

Така тя отговори на журналистически въпрос дали след тези избори може да се очаква промяна в курса при положение, че републиканците получат мнозинство. Още повече някои от лидерите на партията поставиха под въпрос продължаването на подкрепата.

Разговорът с Карън Донфрид се състоя в момента, в който американците гласуваха.

„Като американка, която живее в доста поляризирана страна, имам доста положителни впечатления от дълбочината и широтата на двупартийната подкрепа за Украйна по време на конфликта“, изтъкна тя.

Донфрид припомни и думите на Джейк Съливан – съветника по сигурността на президента Джо Байдън, казани при посещението му в Киев миналата седмица. Тогава Съливан увери, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна във всичко с помощ в сферите на сигурността, икономиката и хуманитарните въпроси. 

„Да, наистина има някои гласове в Конгреса, които намекват и предлагат други гледни точки. Но Конгресът представлява много, много различни мнения. И аз смятам, че огромното мнозинство конгресмени – републиканци и демократи, са ясни, що се отнася до подкрепата им за Украйна. Мисля, че при всеки сценарий президентът Байдън е ангажиран да работи с две партии, както е правил и досега, за подкрепа на Украйна. Така че смятам, че подкрепата ни ще продължи да бъде желязна“, обобщи Карън Донфрид.