"По-скоро политически стерилен кабинет, без участието на ярки политически фигури.”

Така вижда възможност за състояване на правителство Томислав Дончев от ГЕРБ. 

Според ГЕРБ-СДС било най-вероятно да се излъчи редовен кабинет, с третия мандат, допълни той пред Нова тв в сряда сутрин.  

Това трябвало да стане с възможна най-широка подкрепа, но не и по формулата "всички са в управлението", защото тогава в опозиция оставал народът.

"С колкото може повече партии, с ясен списък на приоритети, дори със срок на годност, задачи, които да свърши", каза той.

"Не твърдя, че това е единствено възможният варианти, вероятно има и други. Може да изхабим мегавати политическа енергия дали първият трябва да подкрепи втория или вторият - първия, което е безсмислено", добави Дончев.

На въпрос дали е възможно ГЕРБ да даде подкрепа за правителство на "Продължаваме промяната" с премиер от тази партия, Дончев отговори, че всичко е възможно, „включително подобен екзотичен вариант”.

„Ако има добра новина от срещата вчера, тя е, че можем да говорим”, коментира той разговорите, които бяха проведени между представители на двете политически сили.

 По думите му партиите са се състезавали да мразят опонентите си, а не са били достатъчно ясни в това какви политики предлагат на избирателите. Според Дончев трябва да се намери вариант как политическите сили да излязат от „окопите”.

Той коментира и въпроса дали ГЕРБ ще подкрепи ПП в искането служебното правителство да внесе в НС проектобюджет за догодина.

"Вижте разговорите вчера. Разминаванията по отношение на макроикономическите показатели, по отношение на прогнозите са в размер на десетки милиарди. Как при тази ситуация да бъде внесен бюджет?”, каза той.  По думите му „внасянето на бюджет е ексклузивен ангажимент на кабинета, бил той служебен или редовен”. И добави, че парламентът не може да задължи правителството да го направи.

„Границата на самосъхранението е там, където губиш изцяло политически облик и физиономия, губиш причината хората да те харесват и да те обичат. Ние много пъти сме доближавали тази граница”, каза Дончев на въпрос докъде от партията му могат да правят компромиси.