Издателска група "Просвета" e лидер на пазара на учебници и учебни помагала – този факт бе потвърден от Административен съд – София-област (АССО) в решение от 24 юни 2022 г.

С произнасянето си съдът на практика оставя в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 22 юли 2021 г., в което се прави същият извод: че вече повече от седем десетилетия "Просвета" е най-голямото и най-авторитетно българско издателство за учебници, учебни помагала и методическа литература.

Производствата пред Комисията за защита на конкуренцията и пред съда бяха образувани от "Клет България" ООД – част от групата на германското издателство "Клет", което се опита да оспори тези факти.

Жалбата на "Клет" е срещу това, че от "Просвета" са обявили на сайта си именно това - че са най-голямото и най-авторитетното българско издателство...

И антимонополната комисия, и съдът обаче приемат, че написаното отговаря на истината - позовавайки се и на оборотите, и на разпознаваемостта и авторитета на "Просвета" сред преподавателите и пр., и пр. Твърдения на "Клет" са отхвърлени както от КЗК, така и от съда, а съгласно решението на АССО "Клет" трябва да заплати на "Просвета" общо 8000 лева разноски по делата.

Това решение не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.