Позовавайки се на свой "анализ", вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на консултациите при Румен Радев за съставяне на правителство, допусна, че ГЕРБ ще предложи състав на правителство, независимо от това дали има подкрепа за него или не, който обаче ще се състои от приемливи за всички експертни фигури. 

Прогнозата си Йотова направи в интервю пред бТВ, като обаче не каза на какво точно се основава тя. По думите й този път няма да постъпи както преди, когато Бойко Борисов само представи състав на правителство, начело с Даниел Митов като министър-председател, без да опитва да реализира мандата. Това правителство тогава се състоеше основно от бившите министри на ГЕРБ по ресори.

Според Йотова, този път, за разлика от миналата година, партиите ще предствят състав на правителство.

"Моята логика сочи, че ще има предложен състав на кабинет още с първия мандат", посочи тя.

Неофициално иначе отдавна се спряга подобна "кулоарна" версия, като за кандидат за премиер на ГЕРБ този път се сочи проф. Даниел Вълчев. Вълчев напоследък често гастролира и в медии, в т.ч. като коментатор на политическите процеси, но спрягането на името му засега е в сферата на спекулациите.

"Да не се отхвърлят възможностите с първите два мандата", посочи още заместничката на Радев на въпроса за взаимното отрицание за подкрепа между ГЕРБ и "Продължваме промяната" като основните фактори за конфигурациите в 48-то Народно събрание.

Йотова не приемала да се говори, че от това при кого ще отиде третият мандат (ако) щяло да си проличи иска ли президентът правителство или да продължи да управлява еднолично. Защо БСП, например, да не може да състави правителство, попита тя.

Коментира и срещата ГЕРБ-ПП от вчера - в духа на "новината от нея бе, че изобщо се е осъществила". За Йотова тя била просто имиджова и за двете партии.

"Много бързо стана тази среща. Въпросът ми е дали хората които протестираха през 2020 г. приемат тази среща. Въпросът ми е риторичен...", отбеляза. 

Разбира се, защити Радев за позицията му за неоказването на помощ за Украйна. Трябвало да се слуша експертизата на генерала.

"Аз разбирам гнева на един човек, който вижда нелепици", заяви Йотова по адрес на поддръжниците на военната помощ и разви тезата на Радев как тези хора, които не са виждали пушка, искали да пращат български войници на фронта в Украйна.

На реплика, че никога такова намерение не е било артикулирано от никого, Йотова се позова на неназовани отделни говорители и частни разговори.

Коментира и пускането в общественото пространство на "опцията" България да стане президентска република.

"Няма такава тема", отсече Йотова.

Не била коментирала с Радев. Но наблюдавала "нещо интересно" - как хората възприемат тази теза. Понеже имало "няколко анализатори, които сутрин, обед и вечер ходят по студиата" и обясняват колко е авторитарен президентът и иска да оглави президентска република, те били "най-успешните пропагандатори на тази теза".

"Създадоха у хората любопитство, меката нагласа, че един ден това може да се случи", заяви Йотова.

Пак без да назове анализаторите. Както и без да отбележи факта, че тезата за нуждата от президентска република пропагандират бившия шеф на кабинета на Радев, сега евродепутат - Иво Христов, както и бившият член на екипа му Слави Василев.