СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА КЛУБ Z В ПАРИЖ

Франция се събужда днес с кошмарна равносметка след три дни на терор: три престрелки в Париж и околностите, две заложнически драми,17 невинни жертви, трима убити атентатори.

Първите данни от разследването разкриват връзки на терористите с Ал Кайда и впечатляващ арсенал от оръжия от системи на бившия съветски блок.

Безпрецедентна по размера си операция на силите за сигурност ликвидира вчера братята Саид и Шериф Куаши, които в сряда убиха десет журналисти от редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо“ и двама полицаи.

Полицията ги обкръжи в печатница в градчето Дамартен-ан-Гоел в северната периферия на Париж, където те бяха взели заложници. Властите съобщиха, че братята излезли от помещението и открили огън по полицаите, след което са били убити в завързалата се престрелка. В телевизионните кадри от нея се чуват автоматична стрелба и експлозии, след което вертолет каца върху покрива на сградата сред издигащ се от нея дим.

Минути по-късно силите на реда разстреляха Амеди Кулибали, който беше взел десетки заложници в еврейски супермаркет в района на Порт дьо Венсан и заплашваше да ги убие всички. Когато полицаите атакуваха вратата на магазина, той отговори на огъня и след това се втурна срещу куршумите им.

Президентът Франсоа Оланд пряко наблюдаваше операцията от ситуационен център и лично нареди полицейските атаки в присъствието на вътрешния министър Бернар Казньов и висши ръководители от полицията и службите за сигурност.

В престрелката с Куаши нямаше жертви извън двамата нападатели. Единственият им заложник остана невредим. Друг работник в печатницата, за когото те не бяха подозирали, се беше крил в сградата през цялата блокада, свързвайки се по мобилния си телефон с близките си, съобщи телефизия ТФ2.

Кулибали е убил четирима заложници преди полицейската атака, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Молен. Балистичната експертиза и състоянието на телата, както и признание на Кулибали в телефонен разговор потвърждават, че той е разстрелял жертвите, преди полицията да нападне магазина, каза прокурорът пред журналисти. Ден по-рано той уби полицайка в предградието Монруж. Освен това стана ясно, че е действал координирано с братята Куаши.

В телевизионно обръщение след развръзката Оланд предупреди, че опасността още не е отминала. Франция има най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа – 7,5 на сто от над 70-милионното ѝ население.

„Тези луди фанатици нямат нищо общо с мюсюлманската религия“, каза президентът за терористите.

Следи към Ал Кайда

Куаши и Кулибали, всички на възраст между 30 и 40 години, са имали връзка помежду си и се предполага, че са принадлежали към една и съща терористична клетка.

Разследването е установило над 500 телефонни обаждания от съпругата на Шериф Куаши до приятелката на Кулибали Хаят Бумедиен, която властите издирват.

В изявление публикувано в социалната мрежа Ютюб шейх Харет ал-Надари, свързван с йеменски клон на Ал Кайда, казва, че“някои във Франция се държаха непристойно към пророците и към Бог и група верни войници на Бога им дадоха урок как да се държат и докъде стигат границите на свободата на словото“.

„Шарли ебдо“ нашумя международно, когато препечата карикатури на пророка Мохамед от подобно датско издание. През 2006 година те бяха предизвикали вълна от масови мюсюлмански протести по целия свят.

„Аз Шериф Куаши бях пратен от Ал Кайда в Йемен. Аз отидох там и този, който ме финансира беше Ануар ал-Аулаки“, казва единият от атентаторите в телефонен разговор с телевизия БФМ-ТВ. Тя излъчи записа след края на операцията.

Ал Аулаки е набирал бойци за Ал Кайда, преди да бъде убит от безмоторен самолет през септември 2011 година. Кулибали декларирал връзка с Ислямската държава в разговор със същата телевизия. Той признава и че е планирал нападенията заедно с братята Куаши.

„Калашников“, „Скорпион“ и „Токарьов“

Братята Куаши са имали у себе си два автомата „Калашников“, автоматични пистолети и зареден гранатомет. Сапьорите са обезвредили прикрепени към телата им гранати, заложени да се взривят, ако бъдат заловени.

Кулибали е стрелял по полицията с „Калашников“ и картечен пистолет „Скорпион“. В супермаркета органите на реда са намерили още два руски пистолета ТТ-34, още два автомата, бронежилетка и много муниции.

„Имаше два автомата, нож и пистолет и кутии с патрони“, каза една от заложничките му представена като Мари пред телевизия ТФ1. Освен това похитителят е бил минирал супермаркета с 15 шашки експлозив и един детонатор.

Страх и гняв

„Вчера (в четвъртък – б.а.) Париж беше пуст град, нямаше никой по улиците, нямах клиенти“, разказа Кристоф Малион, 47-годишен шофьор на такси с университетска диплома. „Хората от една страна се страхуваха, от друга бяха много тъжни, в шок“.

„Много добре е, че ги убиха, защото за жалост във Франция имаме крайна десница, която пак иска да въведе смъртното наказание“, коментира той.

По думите му развръзката спестява на френското общество съдебен процес, който би предизвикал популистки дебат за връщането на смъртното наказание.

„Така ще бъдат избегнати месеци дело и медиен шум около него“, каза Малион, който се е борил срещу смъртното наказание като млад.

Солидарност

Франция обяви национален протестен марш на единството против тероризма в неделя. Очаква се към него да се присъединят германската канцлерка Ангела Меркел, министър-председателите на Обединеното кралство Дейвид Камерън, на Италия Матео Ренци, на Испания Мариано Рахой и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В проявата се очаква да участват и министрите на вътрешните работи на няколко европейски страни и САЩ, които Франция покани същия ден да обсъдят в Париж мерки срещу тероризма.

„Вижда се, че държавата не отделя достатъчно средства за сигурността“, каза пред Клуб Z роденият във Франция техник Они Франк (34 години), чиито родители са имиграрали тук от Кот д’Ивоар. „Младите в предградията, които са в неравностойно положение, са оставени сами на себе си и се поддават на всякакви престъпни влияния“.

„Надигането на крайнта десница се оправдава с този вид събития“, добави той. „Единственият начин да се спре крайната десница е да се води политика, която дава повече сигурност на гражданите“.  

„Насилието минава гратис. За това има социални причини. Веки ден по телевизията говорят за насилие“, каза Касин Силимани, 60-годишен дребен предприемач, имигрирал във Франция с родителите си преди 50 години.

„Не мисля, че това има нещо общо с религията. Аз съм мюсюлманин по произход и съм против това“, добави той.

Продължава издирването на Хаят Бумедиен.