БСП не прости на Кирил Петков изгонването на 70 руски дипломатически служители тази седмица - макар премиерът в оставка да отиде на крака да преговаря с тях в парламента днес. Левицата иска "Продължаваме промяната" да не предлагат своя лидер за премиер отново, иначе няма да преговарят за нов кабинет.

Дали това ще е нов кабинет в рамките на този парламент или след нови избори - това ще се реши бързо, след като президентът Румен Радев реши да задейства процедурата по връчване на мандат за съставяне на правителство почти моментално. "Продължаваме промяната" ще получат първия мандат още утре, и ще имат седмица да предложат новия си кабинет.

Мнозинството българи пък се обявяват за съюз с НАТО и Западна Европа, ако светът отново бъде разделен като по време на Студената война. Едва 23% от анкетираните искат да сме на страната на Русия. Забележително е, че проевропейски настроените имат превес във всяка възрастова група, дори при хората над 60 години. Любопитно е, че всички основни партии, освен "Демократична България", имат поне 12-13% русофили сред симпатизантите си.

Никой не иска да заеме поста председател на Народното събрание - няма предложени кандидати, а днес изтича двуседмичният срок след свалянето на Никола Минчев (ПП) от "новото мнозинство" - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Не е ясно какви ще са последствията от нарушаването на правилника на Народното събрание, който е със статут на закон.

Има и добри новини от Украйна - те завзеха обратно от Русия важния стратегически "Змийски остров". Там се роди фразата "руский военный корабль, иди нах*й", а по-късно в същите води бе потопен и въпросният руски военен кораб - флагманът на флота на Путин "Москва". Разбира се, Русия има друга версия - силите на диктатора всъщност са отстъпили сами, "в знак на добра воля".