Взрив уби 6 души и рани най-малко 53 на една от най-оживените централни улици в Истанбул днес следобед. Експлозията е станала на улица „Истиклял“, която в неделя следобед винаги е пълна с туристи и местни. Улицата води до площад „Таксим“.

Видеозаписи в туитър показват как хората чуват гърмеж и бягат в паника, а няколко тела остават да лежат на земята.

Валията на Истанбул Али Йерликая обяви в туитър, че експлозията е станала в 16,20 часа. Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че се разследва терористичен акт.

“Може би е грешно да кажем, че е терор, но според предварителните данни, това, което ми казаха моите губернатори, мирише на терор", заяви той в пресконференция.

По информация на Клуб Zголемите социални мрежи като Twitter, Facebook и др. са блокирани в Турция в момента. Разбира се, много турци с лекота заобикалят забраната с виртуална частна мрежа.

Преди да отпътува за срещата на Г-20 в Индонезия той обеща, че извършителите ще бъдат заловени и наказани. По неофицална информация засега е избухнала бомба, поставена в сак.

Междувременно бе наложена забрана за разпространение на новината и световните медии черпят информация предимно от кадри, заснети от свидетели. През 2015 и 2016 година Истанбул бе цел на няколко атентата, като отговорност за тях пое „Ислямска държава“.

Кадрите не са подходящи за деца или чувствителни хора.