На конференцията, която приключва днес в Лугано, посветена на възстановяването на Украйна след войната участниците се договориха за седем основни принципа. 

В заключителната декларация на участниците от близо 40 държави бе подписан ангажимент за продължаване на демократичния процес в Украйна, в който участие трябва да взима цялото общество. Цел в икономическото възстановяване е постигане на зелена икономика без емисии от СО2, както и дигитализиране на администрацията.

„Възстановяването на страната трябва да става прозрачно и без корупция. Правосъдието в Украйна трябва да бъде изграждано и укрепвано“, се казва в документа.

Украинското правителство представи за първи път цялостен план за възстановяване на страната си, а президентът Зеленски настоя да не се чака краят на войната, а да се започне незабавно с някои от спешните проекти като осигуряването на достатъчно енергия за зимата, например.

 Също така трябва спешно да се построят наново десетки хиляди домове, разрушени от руските удари. Според първоначални преценки за това са необходими около 720 милиарда евро.

В същото време ракетните атаки в цялата страна продължават. Тази нощ имаше въздушна тревога в почти цяла Украйна. Страната бе обстрелвана от областта Суви. Десетки са били ранени при тези нападения.