СИМОНА РУСЕВА

Щатската федерална полиция ФБР и прокуратурата във Вашингтон са категорични, че бившият шеф на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс (62 г.) трябва да бъде изправен на съд по обвинение за издаване на държавни тайни.

Според следствието и обвинението вече били събрани достатъчно доказателства, че Петреъс е допуснал биографката му и интимна приятелка Пола Бродуел да има достъп до свръхсекретна информация, пише в. “Ню Йорк таймс”. Аферата гръмна през 2012 г. и стана повод ген. Петреъс да подаде оставка като шеф на ЦРУ.

“Надвисна заплаха над най-достойният в съвременната история на САЩ висш военен да застане пред съд и да отиде в затвора”, пише “Ню Йорк таймс”.

Скандалът тръгна, когато през 2012 г. близка на Петреъс се обърна към ФБР с оплакване, че е получила лавина от заплашителни имейлове. Тогава стана известно, че жалващата се е Джил Кели, съпруга на лекар и интимна приятелка на ген. Петреъс. Авторката на заканите пък се оказа ревнивата Пола Бродуел, биографка на генерала и по това време негова любовница.

Пола с написаната от нея биография на генерала.

Следствието установи, че Пола е имала достъп до служебния компютър на любимия си, шефа на ЦРУ Дейвид Петреъс. Имала е дори паролата му и е била в състояние да чете поверителна информация. Нещо повече – на нейния компютър са били открити секретни документи на ЦРУ.

Петреъс винаги е отричал да е допускал изтичане на тайна информация. Той никога не бил предоставял такава и на Пола. Генералът първо отричаше и любовна афера, но през март 2013 г. призна връзката си с журналистката и се покая. Дали ген. Дейвид Петреъс ще бъде изправен на съд, зависи единствено от решението на правосъдния министър Ерик Холдер, който според щатската практика е и главен прокурор на страната.

Вестта за искания от разследващите прокурори съд за ген. Петреъс отекна като бомба във Вашингтон и Ленгли, където е централата на ЦРУ. Точно така, както беше и през 2012 г., когато аферата гръмна. Генерал  Дейвид Петреъс имаше безупречна репутация на герой от Ирак и Афганистан, както и на човек, който държи на семейството си. Той се запознава с бъдещата си съпруга Холи през 1973 г. като кадет във военната академия в Уест Пойнт, оглавявана от бащата на Холи.

Само месец преди да стане ясно, че е имал любовна връзка с журналистката Пола Бродуел, съпрузите се появиха прегърнати на сватбата на дъщеря им Ан. 

Служебната кариера на Петреъс е безупречна и завидна. В началото на 2007 г. той беше изпратен в Ирак, за да стегне редиците на американския военен контингент там. Тогавашният президент Джордж Буш младши му повери командването на 101-а въздушно-преносима дивизия. При управлението на ген. Петреъс американците осъществиха мащабна офанзива и овладяха положението в Ирак. Смята се, че точно генералът е подготвил почвата, за да може впоследствие Барак Обама да обяви изтеглянето на американската войска от Ирак. Следва нова отговорна задача. Ген. Петреъс е изпратен в Афганистан, за да се спре настъплението на талибаните. При връщането му в САЩ той вече е герой и на върха на славата си. През 2012 г. дори се заговори, че ще е кандидатът на републиканците за президент. Обама сложи край на спекулациите, като го назначи за шеф на ЦРУ.

Скандалът избухна само два дни след преизбирането на Обама за президент.

Когато в началото на 2013 г. Петреъс призна любовна афера с Пола, това отекна като земетръс. В САЩ изневяра на военен се смята не само за неморално, а дори е наказуемо.

Самата Пола Бродуел е не само журналистка, а и офицер от армията. Като такава тя беше и в Афганистан.

“След 37 години брак аз се оказах недостоен съпруг. Поведението ми с нищо не може да бъде оправдано – нито като съпруг, нито начело на ЦРУ. Президентът Обама прие оставката ми”, изрече на пресконференция ген. Петреъс.

От тогава той отбягва публични прояви. Преподава в различни университети, а в момента пише книга.

Влиятелният сенатор републиканец Джон Маккейн излезе в защита на ген. Дейвид Петреъс: “В този критичен момент, когато става въпрос за сигурността на страната ни, нито Конгресът, нито американският народ могат да си позволят да се лишим от един опитен военен.”

Следствието и прокуратурата явно са на друго мнение.