Часовникът на Брад Пит в "Световна война Z"

В постапокалиптичния екшън "Световна война Z", на почитателите на часовници няма как да не им е направило впечатление, че героят на Брад Пит се разхожда в линейния сюжет с доста интересен екземпляр - черен, масивен, с кафява кожена каишка. Въпреки, че никога не се показва на фокус, допълва мъжкарския имидж на суперзвездата.

От доста десетилетия киното и особено екшън филмите и трилърите обръщат внимание на часовниците, които носят героите на синия екран. В повечето случаи става дума за продуктово позициониране, за което съответните производители дават луди пари с желанието на екрана да се покаже на фокус марката, а дори и модела на часовника. Но понякога те стават и част от  най-интересните сцени, например в "Криминале". Или в "Командо", или във филмите за"Джеймс Бонд.

Бонд и други герои

Филмите за Бонд по традиция са пълни с най-готините джаджи и часовникът е една от тях. Въпреки, че през последните десетилетия Агент 007 носи Omega, неговият създател Йън Флеминг залага на Rolex в цялата поредица. В излезлия през 1963 г. "В служба на Нейно Величество" даже цитира и точния модел - семпъл Rolex Oyster Perpetual на метална верига.

Gruen Precission 510

Но в първия филм за Бонд - "Доктор Но" (1962 г.) първият часовник, с който Бонд се появява на екрана, е Gruen Precision 510 - класически, официален ("дрес") часовник, продукция на вече несъществуващата американска марка. По-нататък във филма на китката на Бонд лъсва дайвърски Rolex Submariner. Според свидетели, скромният бюджет на филма не е позволявал покупката на скъп часовник и продуцентът му Албърт Броколи връчва своя ролекс на Шон Конъри.

Първият Rolex на Бонд.

Бонд продължава да сменя Rolex и Gruen, като през 70-те и 80-те години минава на Seiko. Японският бранд чудесно се вмества с високотехнологичните ефекти като видеодисплей, принтер, и какво ли още не.

Но от 1995 г. насам ("Златното око"), започва непрекъсваната досега серия на Omega, с различни варианти на модела Seamaster.

Omega е свързан и с американските космически мисии - стъпвал е на Луната и е излизал в открития Космос. И естествено, в "Аполо 13" ще виждате често, макар и ненатрапчиво Omega Speedmaster Professional.

Омегите Seamaster на Бонд му спасяват живота от 1996 г. насам.

Един златен ролекс е сериозна инвестиция и знак, че сте постигнали доста в живота. Такъв екземпляр става герой в култовия монолог на героя на Алек Болдуин в "Гленгари Глен Рос", където пичът със златния ролекс Блейк обяснява на екипа за продажба на недвижими имоти колко са скапани и как часовникът му струва повече от колата на героя на Ед Харис Дейв Мос. Може да не си купите ролекс, но задължително трябва да гледате това изпълнение на Болдуин (откъсът е известен като ''Always Be Closing'' (ABC).

Ролексът ми е по-скъп от колата ти, скапаняко!

Няма съмнение, Rolex е най-често появяващата се марка часовници в киното. Но при екшъните доминира Panerai, който подобно на Rolex, е с характерна форма, а големият му размер пасва идеално на китките на супергероите.

Една от най-големите екшън икони - Силвестър Сталоун, дава тласък на продажбите на култовата марка Panerai, като през 1995 г. си купува Luminor, който включва в екшъна "Дневна светлина". Слай толкова се запалва по марката, че още по време на заснемането на филма поръчва серия от 200 часовника с неговия автограф на задния капак.

Сталоун носи подобен Luminor Submersible в
"Дневна светлина". Този е от серията Slytech,
наречена на негово име.

Сталоун продължава да е верен на Panerai, като носи модели на марката и във всичките серии на "Непобедимите". Но в третата част се показва и с уникален Richard Mille RM 032 с червена каишка.

Richard Mille RM 032 струва колкото Porsche.

Този часовник струва колкото бюджета на български игрален филм или прекрасен автомобил - около 120 000 евро. За сравнение, Panerai Luminor може да се купи и за 5000 евро.

Seiko H558-5009 влиза в два култови екшъна - "Командо" и "Хищникът".

През 80-те години на миналия век един много интересен и не толкова скъп часовник влиза в киното. Това е Seiko H558-5009, който Арнолд Шварценегер носи в "Командо" и "Хищникът". Може би си спомняте сцената в "Командо", когато Джон Мейтрикс задава на дигиталния дисплей на часовника броя на часовете, в които трябва да освободи пленената си дъщеря.

Seiko H558-5009

Но в "Заличителят" (1996 г.), Арнолд Шварценегер носи Panerai Luminor Marina, явно под въздействието на Сталоун.

Но часовниците не е задължително да са скъпи 

Casio Databank се произвежда и днес.

През 80-те години на миналия век всяко момче си мечтаеше за невероятния Casio Databank на Марти Макфлай от "Завръщане в бъдещето". Електронен часовник с вграден калкулатор с малки гумени бутончета и едноредов дисплей. Най-хубавото е, че почти същият часовник се произвежда и днес, като може да се купи за 60-70 лева чисто нов.

Триъгълният Hamilton Ventura "Мъже в черно"
е бил любим и на Елвис

Поредицата "Мъже в черно" беше наситена с продуктово позициониране, но в нея може да видите и един много интересен часовник - триъгълният Ventura на американската марка Hamilton. Моделът се произвежда с известни изменения от 1957 г., като е бил предпочитан дори и от Елвис. Това сигурно е най-ефектният часовник за парите си - най-скъпата му версия - XXL, която е с автоматичен механизъм, струва $1345.

Монологът в "Криминале", където Кристофър Уокън (Капитан Кунс) дава златен часовник на малко момче, е влязъл в кино класиката. В него Капитан Кунс обяснява на гледащия го с неразбиращ поглед малчуган, как той е принадлежал на неговия прадядо, който го купил през Първата световна война и след това го  предавал от поколение на поколение. Бащата на Бъч попаднал в плен по време на Виетнамската война и за да запази часовника, пет години го криел в задника си. След това умрял от дизентерия и часовникът стоял на топло още две години в капитан Кунс. Показаният часовник е производство на вече не съществуващата швейцарска арка Lancet.

Най-накрая

А ако се чудите какъв е часовникът на Брад Пит в "Световна война Z", ето го и него.

TCM (Terra Cielo Mare, което на италиански означава "земя, въздух и вода"), моделът е Orienteering PVD.
Марката е италианска, производството - швейцарско. Струва около $2000.