Изборите в Берлин от септември 2021 г. трябва да се повторят изцяло. Това е заключението на Конституционния съд в Берлин. Германската столицата разполага с 90 дни, за да проведе нови избори. Причина за това необичайно решение са многобройните грешки, установени при провеждането на вота и подадените жалби срещу резултатите от няколко партии.

Според берлинския ХДС решението е поражение за управляващия кмет Франциска Гифай, която е от социалдемократическата партия.

„Това е най-ниската точка за репутацията на Берлин в Германия и по света, обяви генералният секретар на сберлинския ХДС Щефан Еверс. - Това е тежко поражение за г-жа Гифай и нейния сенат.“

Повторните избори трябва да се проведат в рамките на 90 дни. Според новия държавен избирателен комисар Стефан Брьохлер най-вероятната дата е 12 февруари. Неговият предшественик подаде оставка след хаоса на изборите в Берлин миналата есен.

Изборите се проведоха на 26 септември 2021 г. - в разгара на пандемията от коронавирус. Те бяха комбинирани с местни избори и референдум за експроприация на големи жилищни корпорации. В същия ден се проведе и Берлинският маратон.

Резултатът от тази концентрация на събития и слаба подготовка бяха огромни проблеми, като неправилно попълнени или липсващи бюлетини, твърде малко урни за гласуване, временно затваряне на избирателните секции и дълги опашки пред тях. В някои случаи гласоподавателите гласуваха и след 18:00 часа или с набързо копирани бюлетини, тъй като не бяха пристигнали нови.

Заради многобройните пропуски върховният съд на Берлин трябваше да преразгледа валидността на изборите.

Повторение на изборите за Бундестаг също е необходимо - поне за част от берлинчани: миналата седмица Бундестагът реши, въз основа на препоръка на своята комисия за преразглеждане на изборите. Партиите в Бундестага обаче предполагат, че решението ще бъде оспорено пред Федералния конституционен съд.

За изборите за берлинския Сенат ще бъдат ангажирани най-малко 38 000 избирателни служители вместо 34 000, както бе миналата година. Те ще бъдат по-добре обучени и ще получават значително по-високо възнаграждение. Освен това в избирателните секции ще има повече урни за гласуване, отколкото предишния път.

Поради многобройни сривове изборите за Бундестаг през септември миналата година трябва да се повторят в 431 избирателни района в Берлин.