Доскорошен съветник на британския премиер Дейвид Камерън, отговарящ за борбата с порнографията, е арестуван за престъпления, свързани с детската порнография, съобщи в. "Дейли телеграф".

Патрик Рок бил задържан още на 13 февруари, но новината бе огласена едва сега. Той подал оставка в навечерието на ареста.

Преди задържането полиция влязла в правителствената сграда на Даунинг стрийт, където работел Рок. Компютърът му бил проверен обстойно. Повече подробности за предполагаемите му престъпления засега не се съобщават.

62-годишният Рок се занимавал с широк кръг от въпроси като премиерски съветник. Сред тях бил и контролът над онлайн филтър, който да спира разпространението на порнографията в интернет.

Неотдавна и Германия бе разтърсена от скандал със съхранение на детско порно. Оказа се, че депутатът Себастиан Едати притежавал снимки на голи момчета на възраст между 9 и 14 години. По-късно министърът на селското стопанство Ханс-Петер Фридрих бе принуден да подаде оставка, след като бе уличен в разгласяване на секретни данни, свързани със случая "Едати".