Най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов подари на правителството медийната си империя и се отказа от собствеността си в 11 телевизионни канала, сайтът „Segodnya.ua“ и онлайн-телевизията OLL.TV.

В медийната група на Ахметов работят 4000 души, а общата инвестиция в нея е над 1,5 милиарда евро.

Ахметов заяви, че е принуден да предприеме тази стъпка, за да не бъде вкаран в списък с олигарси, на които Украйна налага ограничения.

Миналата година Киев прие закон, с който вкарва в регистър украинските олигарси, за да ограничи политическото им влияние. Собствениците на големи концерни с медийно влияние, вкарани в този регистър, нямат право да финансират партии, политическа реклама или демонстрации, а също така са изключени от възможността да участват в приватизация.

„Взех решението недоброволно – концернът ми се отказва от медийната фирма SCM. Като най-големият частен инвеститор в украинската икономика многократно повторих, че не съм олигарх и никога няма да бъда“, заяви Ахметов.

Украинските власти поздравиха милиардера за решението му и заявиха, че това е правилната стъпка към повече прозрачност и елиминиране на задкулисието.

55-годишният Ахметов е роден в Източна Украйна. Концернът му има интереси в бизнеса със стомана, въглища и в енергетиката. Рускоезичният милиардер е собственик на футболния клуб „Шахтьор Донецк“. 

Ахметов бе смятан за благодател на проруския президент Янукович. През изминалите години обаче той избягваше да се позиционира политически. През ноември Зеленски го обвини, че планира преврат с помощта на Русия. Ахметов отхвърли обвиненията.