Не се предвиждат ограничения за затваряне на бизнеси, няма да има изискване за COVID сертификати в страната, нито за ограничения в придвижването.

Това уточни в четвъртък на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравните власти.

На срещата в Министерския съвет на премиера е била докладвана информация относно епидемичната обстановка в страната и ситуацията с разпространението на COVID-19.

"Следим ситуацията внимателно, но данните показват, че може да имаме спокойно лято", добави той.

"Към момента продължава ръстът на заболяването, но той е много по-далеч от онези пикове, които имахме преди месеци. Ще продължи увеличаването на случаите, но ако това не води до по-тежко протичате, не води до натоварване на здравната система, ще се справим", каза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според неговата прогноза през август вероятно сегашната вълна ще достигне пиковите си стойности и след това ще има постепенно нормализиране, 

"А дали ще има нова вълна и нов щам наесен - това не може да се предвиди", уточни Кунчев.

И отново подчерта, че сегашната ситуация е много по-различна от тази в предишните вълни, като и самото заболяване протича много по-леко, характеристиките на вируса са много по-различни.

Очаква се приемането на новия национален COVID план. След това ще се приеме и че маските в лечебните заведения и социалните домове ще станат задължителни. Препоръчително ще е където е възможно да се мине на дистанционна работа.

Според проф. Радка Аргирова антигенните тестове са достатъчно надеждни, те могат да хващат и последните варианти на коронавируса.