"Искаме да е ясно - няма позиция на Комисията по бюджетен контрол в ЕП, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви. Това, което групата на ЕНП се опита да внуши, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов", заяви румънският евродепутат Клаудиу Манда.

Той е говорител на групата на социалистите в Комисията по бюджетен контрол.

Изявлението му е по повод съобщението на евродепутата Томаш Здеховски от ЕНП от вчера, че според получено от българската прокуратура писмо снимките със златните кюлчета в спалнята на премиера Бойко Борисов са манипулирани.

[[nid:129859]]

Евродепутатката от БСП Елена Йончева ще предложи днес да бъде организирано ново изслушване в Европейския парламент за ситуацията в България. Йончева също отхвърля твърденията на Здеховски.

“В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече - такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура", написа тя във фейсбук.

Като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент, която наблюдава ситуацията в България, Йончева разполага с това писмо. То е получено в края на юни и в мониторинговата група, която беше на посещение в София през есента на 2021 г.

По думите й за експертизата на снимките е написано следното:

„Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето.“

На изслушването, което ще поиска българската евродепутатка, е много вероятно да бъде поканен главният прокурор Иван Гешев, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и “Барселонагейт”.