Конституционният съд обявява за противоконституционни две разпоредби от новия закон за съдебната власт - внесен от правителството на Кирил Петков, който предвижда закриване на спецструктурите: следствие, прокуратура и съд и съответните апелации.

10 конституционни съдии единодушно отменят единствено "квотите" при разпределяне на магистратите - изреченията:

- В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд;

-  В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура;

- В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализираната прокуратура.

Както и Клуб Z писа - основен проблем на работещите в тези структури е, че в Закона за съдебната власт ясно е постановено, че при такава ситуация те трябва да бъдат преместени където пожелаят - на същото ниво. Не може да има ограничения. Затова магистратите заговориха за "изселване", а една съдийка на изслушването в НС каза, че има опасност "да се влеят в организираната престъпност".

Главният прокурор Иван Гешев, който е особено активен в сезирането на КС, прати случая на конституционалистите. Съпротивата срещу закриването се съпътства с яростна кампания - включително до степен евродепутати от ГЕРБ-ЕНП да канят служители на спецструктурите на посещения в Брюксел - нищо че магистратите повтарят колко са аполитични.

Сега обаче КС отхвърля всички други искания на Гешев за обявяване на противоконституционност. Т.е. - законът остава в сила, спецструктурите трябва да престанат да съществуват от 27 юли.

През това време обаче ВСС използва факта на висящото дело пред КС да спре да разглежда всякакви молби за преместване. Вероятно така ще се изпълни предупреждението на прокуратурата - че ще настане хаос в деня на закриването.

Мотивите на КС ще бъдат изложени по-късно.