"Бърдмен" на Алехандро Гонсалес Иняриту е номиниран за най-много награди "Златен глобус". Престините призове ще бъдат раздадени тази вечер в Бевърли Хилс, Калифорния. Лентата с Майкъл Кийтън, която омая критиците, ще се бори за 7 Глобуса, а "Юношество" и "Игра на кодове" са с по пет номинации.

Тазгодишните 72-ри по ред награди са интересни с факта, че четири от петте номинации за най-добър драматичен филм са базирани на истински истории - "Игра на кодове", "Ловец на лисици", "Селма" и "Теорията на всичко". Четиримата актьори с главни роли в тези филми са номиринани и за най-добра игра - съответно Бенедикт Къмбърбач, Стийв Карел, Дейвид Ойелоуо и Еди Редмейн. 

Номинациите традиционно бяха обявени от звезди и предишни наградени - Кейт Бекинсейл, Питър Краус, Пола Патън и Джереми Пайвън. Наградите пък ще раздават Бенедикт Къмбърбач, Джейми Дорнан, Робърт Дауни, Дейвид Духовни, Колин Фарел, Колин Фърт, Салма Хайек, Сиена Милър, Клайв Оуен, Мерил Стрийп, Гуинет Полтроу, Наоми Уотс.

Джордж Клуни пък ще вземе награда за цялостно творчество, почетния "Златен глобус" на името на Сесил Дамил. На 53 години той е един от по-младите, получаващи този приз, средната възраст на наградените е 62 г.

Церемонията ще се проведе традиционно в хотел "Бевърли Хилтън", където се очакват над 1300 гости. За техния комфорт ще се грижат 150 души персонал. На 112-те маси ще бъдат сервирани 300 кг телешко месо, 200 кг риба, 100 кг кейл и 1000 марули. Предвидено е да бъдат поставени 10 000 прибора.

Обстановката е много по-неформална, отколкото при "Оскарите", но "Глобусите" са все пак сериозен приз, с който се открива филмовата година, и който често е по-добре приет от сериозните филмови критици, които не изпитват симпатии към журито на наградите на филмовата академия. 

"Бърдмен" е фаворит на критиците, но се очаква и 93-мата от HFPA (Асоциацията на холивудската чуждестранна преса) да го оценят по достойнство. "Юношество" и "Ловец на лисици" пък са интересен случай - първият е сниман в продължение на 12 години, а по втория работата започва през 2007-а, а снимките - през 2012 г. И двата досега са получавали награди само на независими фестивали.

И така нека видим номинациите:

Най-добър драматичен филм

"Юношество", "Ловец на лисици", "Игра на Кодове", "Селма", "Теорията за всичко"

Най-добра актриса в драматичен филм

Дженифър Анистън за "Cake", Фелисити Джоунс за "Теорията на всичко", Джулиан Мур за "Все още Алис", Розамунд Пайк за "Не казвай сбогом" и Рийз Уидърспун за "Моето приключение в дивото".

Най-добър актьор в драматичен филм

Стийв Карел за "Ловец на лисици", Бенедикт Къмбърбач за "Игра на кодове", Джейк Гиленхал за "Лешояда", Дейвид Ойелоуо за "Селма" и Еди Редмейн за "Теорията на всичко".

Най-добра комедия или мюзикъл

"Бърдмен", "Гранд хотел Будапеща", "Вдън горите", "Гордост", "Свети Винсент".

Най-добра актриса в комедия или мюзикъл 

Ейми Адамс за "Големи очи", Емили Блънт за "Вдън горите", Хелън Мирън за "На един черпак разстояние", Джулиан Мур за "Звездни карти" и Кувенжане Уолис за "Ани".


Най-добър актьор в комедия или мюзикъл

Ралф Файнс за "Гранд хотел Будапеща", Майкъл Кийтън за "Бърдмен", Бил Мъри за "Свети Винсент", Хоакин Финикс за "Вроден порок" и Кристоф Валц за "Големи очи" ("Big Eyes).

Най-добър режисьор

Уес Андерсън за "Гранд хотел Будапеща", Ава Дюверней за "Селма", Дейвид Финчър за "Не казвай сбогом", Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен" и Ричард Линклейтър за "Юношество".

Най-добър драматичен ТВ сериал

"Аферата" (Showtime), "Имението Даунтън" (PBS), "Игра на тронове" (HBO), "Добрата съпруга" (CBS), "Къща от карти" (Netflix)

Най-добър минисериал или филм, правен за телевизия

"Фарго", The Missing, The Normal Heart, "Олив Китридж" и "Истински детектив".