Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров призна днес пред бТВ, че спрените от страна на Русия доставки на природен газ до България може да изправят страната пред нова енергийна криза. София вече четвърти месец се справя без руските доставки, след като Русия реши еднолично да спре потоците към страната ни, заради отказа на правителството да се съобрази с ултиматома на "Газпром" договорите за плащане да бъдат изменени. През зимата потреблението е много по-високо, отколкото сега. 

Тодоров обаче и подчерта, че отдавна проблемът в доставките на газ не е цената. 

"Проблемът е ще има ли газ въобще и готова ли е Европа да поеме спирането на доставките от газ, ако Русия спре изцяло доставките. Очевидно е, че Русия използва доставките на газ като оръжие срещу ЕС с цел да принуди блока да се съгласи с техните условия по отношение на войната в Украйна и това е нещото, от което според мен, всички се страхуваха - че Русия просто няма спирачки. Русия вече не се счита на световните пазари като сигурен доставчик и то не се счита не само от България, но и от всяко едно правителство в Европа", обясни още шефът на КЕВР. 

Тодоров разказа, че ЕС продължава да опитва да намери бързо решение на проблемите, защото газ в света има. Предизвикателство е единствено логистиката. Обясни, че днес е провел среща с гръцките си колеги и са направени плано за дискусии за това дали терминалите за втечнен газ в Гърция могат да покрият минимума за потреблението на двете държави. 

Както е известно, България опитва да замести част от спрените еднолично от Русия доставки до България с втечнен американски газ, който обаче се регазифицира на терминала Ревитуса в Гърция. Припомняме и че голямата цел на правителството в оставка е да подпише дългосрочен договор за доставка на втечнен газ, който - ако това се случи - освен, че ще бъде сигурен, ще бъде и на по-ниска цена от руския. Причината е проста - американският "Хенри хъб" е най-голямата ликвидна газова борса в света и цените там са много по-ниски. Те обаче не могат да бъдат прехвърлени на потребителите у нас без дългосрочен договор. 

Трябва да се знае и че в петък КЕВР и регулаторът от гръцка страна дадоха лиценз за търговски оператор на компанията, която ще управлява интерконекторът в Гърция. Той вече е готов и бе открит официално миналата седмица, но газ по него ще потече най-рано на 15 август. Доставките на азерския газ, който ще минава по тази тръба, могат да задоволят малко над 30% от потреблението през зимата, тоест ще стигнат за задоволяване на нуждите на топлофикациите в страната.