Република Северна Македония направи решителна крачка към ЕС - около това становище се обединяват водещи фигури в европейските институции по повод приетата от парламента в Скопие рамка за предстоящите присъединителни преговори.

"Днешното гласуване проправя пътя към междуправителствена конференция за Северна Македония следващата седмица", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той определя решението като съществена стъпка на страната към ЕС. "Бъдещето ни е заедно и ви приветствам с отворени обятия", добавя той.

"Поздравления за Северна Македония, това гласуване открива пътя към бързото начало на преговорите, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това бе историческа възможност и вие се възползвахте", допълва тя.

Днешното гласуване е историческо, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. По нейните думи решението е огромна и важна стъпка напред. То открива пътя за по-бързо европейско бъдеще на страната, допълва Мецола. Мястото на Северна Македония е в ЕС, завършва тя.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочва, че гласуването на парламента в Скопие е подкрепа за началото на преговорите и за общо европейско бъдеще. Той също нарича решението съществено по пътя на Албания и Северна Македония към ЕС във времена, когато има нужда от единство пред лицето на общите предизвикателства.

"Най-накрая!"

Албанският премиер Еди Рама, в реакция след одобряването на т. нар. френско предложение в парламента на Северна Македония, заяви, че най-накрая вече няма никаква пречка за преговорите за присъединяване на Албания към ЕС, съобщи МИА. 

"Най-накрая! Вече няма никакви пречки пред преговорите за членство на Албания в Европейския съюз! Парламентът на Северна Македония току-що даде зелена светлина за последното френско предложение. Абсурдното държане на Албания като заложник завърши", написа Рама в публикация във Фейсбук. 

Той добави, че са били необходими три изтощителни години от приемането на решенията на Европейския съвет, за да се отвори пътят за преговори.

Като благодари на стратегическите съюзници, Рама подчерта, че албанската делегация ще замине в понеделник в Брюксел, "за да започне тази нова част от пътя, започвайки преговорите за членство".

Мицкоски няма да приеме промени в Конституцията

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ завериха пред нотариус декларации, че няма да приемат промени в Конституцията, съобщи днес на пресконференция пред парламента лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от МИА. 

"Общо 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията, като гаранция пред народа, завериха пред нотариус декларации, че с чиста съвест няма да приемат промяна в конституцията", съобщи лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

"Няма отклонение дори на милиметър от това, няма крачка назад, защото всичко, което имаме, е зад нас, нашето достойнство, чест и нашата Македония", каза Мицкоски. Той подчерта, че ежедневните протести не са негова борба или на ВМРО-ДПМНЕ, а на народа.

С особено чувство на гордост искам да благодаря на хората, които масово излязоха на улицата и дни наред бяха крепост на неподчинение. Въпреки всички атаки и натиск, народът излезе и не отстъпи, добави лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

БТА