Шведската актриса Анита Екберг почина на 83-годишна възраст в Италия, където живееше от дълги години, предаде Ройтерс.

Тя се споминала в клиника в град Кастели Романи.

Екберг бе музата на режисьора Федерико Фелини и се прочу с изпълнението на главната роля във филма му "Долче вита" ("Сладък живот). Там скандинавката си партнираше с Марчело Мастрояни.

Пълното й име е Керстин Анита Мариане Екберг. Родена е през 1931 г. в южния шведски град Малмьо. Става модел и на 19-годишна възраст печели конкурса за "Мис Швеция".

Следва участие в състезанието "Мис Вселена" в САЩ, което тогава не е официално. Въпреки че не го печели, скандинавската красавица получава предложение за договор с американската филмова компания "Юнивърсъл студиос". Екберг получава и стипендия, но предпочита да язди коне, вместо да ходи на лекции по дисциплини като драма.

Но въпреки това актрисата получава примамливи роли. Анита Екберг става световно известна с участието си в "Сладък живот" през 1960 г. Оттогава тя живее извън Швеция и много рядко стъпва в родината си.

През живота си шведската актриса има два брака с американски актьори. Първият е с Антъни Стийл, а вторият - с Рик Ван Нутер. И двата брака завършват с разводи. Тя нямаше деца.

В интервю, взето от шведски журналисти в дома й в Рим през 2005 г., Анита Екберг заяви, че няма да се върне в родината си, тъй като медиите и хората там не я оценили достатъчно.

Анита Екберг през 2007 г. Снимка БГНЕС